Dues décades d’un premi lligat a la història de la Mancomunitat

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Celebrar el 20é aniversari d’un projecte, siga el que siga, sempre és una bona notícia i un bon motiu d’alegria. Si es tracta d’una proposta com la del Premi de Literatura Eròtica de la Vall d’Albaida, la satisfacció es multiplica per diversos motius.

Sempre que comença un projecte nou, la preocupació dels promotors és previndre el resultat que donarà, l’acceptació per part de la gent, el finançament, el suport de les institucions implicades i la consolidació del projecte entre el sector al que va dirigit i el seu territori.

Després de vint anys, veiem que el projecte compleix totes i cadascuna de les qualitats per què es va crear, i es donen les condicions necessàries perquè continue endavant per molt anys més.

El Premi de Literatura Eròtica de la Vall d’Albaida va lligat a la història de la nostra Mancomunitat, i tots els presidents i els consellers de Cultura que han passat per l’entitat no sols han promocionat el guardó, sinó que, atenent l’excel·lent resposta social que hem tingut des dels inicis, han mantingut els mateixos valors que van fer nàixer la convocatòria, respectant-ne la finalitat i sense alterar el projecte, ans al contrari, aportant tot allò que es considerava enriquidor per a la supervivència i creixement de la proposta cultural.

Ara per ara, em trobe en la meua segona responsabilitat dins de la Mancomunitat respecte al premi literari. Com a conseller de Cultura que vaig ser dels anys 2007 al 2011, vaig apostar fermament i sense dubtes per la proposta literària més singular del panorama literari de les lletres valencianes i que es genera a la nostra entitat; i ara, en esta nova etapa com a president, la meua relació amb el premi és distinta però no per això menys compromesa.

Com deia al seu article Vicent Moreno, que com jo va ser conseller de Cultura de la Mancomunitat i després president de l’entitat, en els seu moment es va pensar en una proposta novedosa, atrevida i singular que s’encarregara de situar en el panorama cultural el nom de la Vall d’Albaida, i el nostre premi literari ha fet no sols d’ambaixador de la comarca per tot el panorama cultural, sinó que a més ha aconseguit dignificar el gènere de literatura eròtica i convertir-se en referència obligada. A més hem volgut que es fera en valencià, la llengua de la nostra comarca.

Però anar bastint estes dues dècades d’una tasca de promoció cultural constant, rigorosa i valenta ha suposat un gran esforç, tant per al conjunt dels gestors polítics de la nostra entitat com per a les entitats i col·lectius que d’una manera o altra ens han acompanyant en la travessia.

El projecte es mereix aquest esforç, i ara per ara ningú no qüestiona que tenim entre les mans una proposta que, pel seu prestigi, rigorositat, trajectòria i ressò, moltes administracions voldrien poder convocar i fer d’una singular proposta cultural la seua marca territorial.

Divendres 28, a la Casa Santonja de l’Olleria, tancarem estes dues dècades de convocatòries, i des d’ací vull felicitar els dèsset guardonats anteriors (dos d’ells han repetit guardó), el pròxim premiat que farem públic en la gala i també a tots els aspirants que al llarg dels vint anys han anat acceptant la nostra proposta i enviant les seues obres, permetent així que la convocatòria vaja incrementant-se quantitativament i qualitativa.

S’imposa ara pensar en el futur, i l’experiència positiva d’estes dues dècades ens reconforta i ens fa pensar que la part mes difícil, però també la més interessant, és la que ens espera, la que ens obliga, com a entitat política comarcal que és la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, a mantindre el llistó del seu reconeixement i donar pas a un futur tan productiu com ho han estat estos 20 anys de convocatòria que ara tanquem.

La creació i la consolidació del Premi de Literatura Eròtica de la Vall d’Albaida ha estat, possiblement, la proposta cultural i social més important dels últims anys a la nostra comarca i hem de mantindre el repte que així ho continue essent, anant molt més enllà de la simple convocatòria literària i convertint-se alhora en una important ferramenta de consolidació, valoració i identitat comarcal.

No vull acabar sense agrair, una vegada més, la tasca de tots els responsables polítics de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida que han contribuït a refermar el nostre projecte i als futurs responsables que vindran demanar-los el seu compromís amb la comarca, amb la mancomunitat i amb la literatura eròtica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any