El món, pendent d’Edward Snowden

  • Els Estats Units continuen cercant-lo, sense èxit · Julian Assange diu que es troba sa i estalvi, però no diu on · Afegeix que arribarà a l'Equador, sense especificar per quina ruta

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cas l’ex-analista de la CIA Edward Snowden, perseguit pels Estats , va camí d’esdevenir l’argument d’un complicat film d’espies. El vol que l’havia de traslladar ahir a l’Havana va enlairar-se finalment sense ell, segons els mitjans internacionals, cosa que va descol·locar centenars de periodistes i agents que li seguien els passos. Per si fos poc, havent dinat la trama va fer un nou tomb argumental quan va aparèixer en escena via conferència telefònica el cap de WikiLeaks, Julian Assange, que va assegurar que tant ell com la col·laboradora de WikiLeaks Sarah Harrison, que suposadament era amb ell, es trobaven ‘sans i estalvis’, sense especificar on. Assange va dir també que Snowden arribaria a l’Equador, on en teoria li havien concedit asil polític, però tampoc no en va especificar la ruta. Fins i tot van circular per la xarxa fotografies dels seients buits de l’avió cap a l’Havana on presumptament Snowden i Harrison havien de seure. Acusat d’espionatge pel govern dels EUA, va sortir ahir de Hong Kong i es va traslladar en un vol comercial fins a Moscou, on va aterrar a migdia. Des de la capital russa, Snowden va demanar l’asil a l’Equador, però ara mateix ningú no sap on para. A última hora d’ahir, diverses fonts apuntaven que no havia sortit de Moscou. El govern dels Estats Units van demanar a tots els estats del món que el detinguessin de manera preventiva i que en facilitessin l’extradició als Estats Units. Vegeu aquest seguiment en directe que en fa el diari The Guardian.

El portal WikiLeaks, que diu que ha assessorat Snowden per a facilitar-ne la sortida de Hong Kong, va confirmar la sol·licitud d’asil polític a l’Equador: ‘Es dirigeix a la República de l’Equador a través d’una ruta segura per a sol·licitar asil i va acompanyat de diplomàtics i assessors legals de Wikileaks.’

Snowden s’afegeix, doncs, al fundador de WikiLeaks, Julian Assange, que va demanar asil polític al mateix país per esquivar les peticions d’extradició de Suècia i els EUA. L’Equador l’hi va concedir el 2012 i des de fa un any es troba confinat a l’ambaixada equatoriana a Londres, perquè el govern del Regne Unit no li atorga cap salconduit per sortir-ne.

Snowden, refugiat a Hong Kong després d’haver filtrat informació sobre operacions secretes de vigilància d’internet dels governs nord-americà i britànic, va abandonar la ciutat l’endemà del dia que es va saber que els EUA havien començat els tràmits per demanar-ne l’extradició i li havien retirat el passaport.

Divendres, un tribunal nord-americà va acusar Snowden de ‘robatori de propietat del govern, comunicació no autoritzada d’informació de defensa nacional i comunicació deliberada d’informació classificada de comunicacions d’intel·ligència a persones no autoritzades’. 

Els documents recollits i filtrats per Snowden als diaris The Washington Post i The Guardian detallen nombroses operacions secretes de vigilància executades per les autoritats nord-americanes i britàniques en informes confidencials, memòries i ordres judicials i Snowden mateix, en una entrevista concedida a The Guardian, va confessar que n’era el filtrador. 

Aquests documents van corroborar la sol·licitud d’informació i dades a empreses tecnològiques com ara Google, Apple i Facebook de desenes de milers d’usuaris de tot el món; o bé l’espionatge encobert als membres de les delegacions dels països participants en la cimera de les vint principals potències mundials que es va fer a Londres el 2009.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any