El país celebra la festa del foc i el solstici

  • La Flama del Canigó, les revetlles, les falles del Pirineu, els jaleos de Ciutadella, les fogueres d'Alacant...

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per Sant Joan, el país celebra des de temps immemorials el solstici d’estiu. En moltes contrades, el foc, el ball i la festa s’imposen aquests dies, sobretot la nit de Sant Joan. Hi ha la flama del Canigó, que ha davallat del cim nord-català per escampar-se per centenars de viles i ciutats del país, on encendrà avui a la nit les fogueres de Sant Joan que il·luminaran la revetlla. També s’encendran avui les fogueres d’Alacant i les falles en alguns municipis del Pirineu, mentre que Ciutadella de Menorca celebra aquest cap de setmana la festa grossa, amb els cavalls de protagonistes.

Flama del Canigó

Un grup d’excursionistes del Cercle de Joves de Perpinyà agafa, cada 22 de juny, el foc que des del 1955 roman encès al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà per pujar-lo al Canigó. L’endemà, a trenc d’alba, comença la davallada perquè la flama arribi a tots els pobles i ciutats dels Països Catalans a temps d’encendre la foguera de la nit de Sant Joan.

Centenars de municipis del país faran avui actes de rebuda de la flama, entre els quals es destaquen els de Barcelona. A les 12.30, representants de la mesa del Parlament de Catalunya han rebut la flama portada directament del Canigó. La presidenta, Núria de Gispert, ha dit que representa l’esperit del dret de decidir i la llibertat en tots els territoris de parla catalana. I a la tarda, la plaça de Sant Jaume serà l’escenari de la rebuda popular de la flama. A partir de les 19.00 hi haurà actuacions de cultura popular, parlaments, coca i herbes remeieres i els diversos equips de foc aniran passant per recollir una flama que s’enduran als barris de la ciutat. L’acte serà retransmès en directe, des de les cinc, per VilaWeb TV.

Falles del Pirineu

A les comarques del Pallars i l’Alta Ribagorça, juntament amb l’Aran, es fan aquestes setmanes les falles, una tradició precristiana per celebrar l’arribada de l’estiu. Enguany es van començar a encendre a Durro el 15 de juny i l’última serà el 27 de juliol a Llesp. El gros de les baixades i cremes, amb tot, és avui durant la revetlla de Sant Joan, al Pont de Suert, Boí, Vilaller, el nucli de Casós i a Isil.

A Les, a la Vall d’Aran, la Nit de Sant Joan és també la de la Cremada de l’Haro, un arbre de grans dimensions, que s’ha plantat uns quants dies abans a la plaça Major i que es crema enmig de balls tradicionals. A causa de la riuada d’aquesta setmana s’havia especulat amb la possibilitat d’ajornar la festa, però al final se celebrarà com sempre avui a la nit. Es pot seguir en directe des d’ací.


Fogueres d’Alacant

A l’extrem sud del país, Alacant es troba de ple en les Fogueres de Sant Joan, una de les festes més especials (seguiment a Twitter) de l’any. Els focs i els monuments de cartró pedra presideixen una programació plena de cavalcades, ofrenes, concerts, corregudes de bous i barraques on tothom pot menjar-se les típiques coques de tonyina i bacores. El punt culminant de les festes és avui, quan es cremaran els quasi dos-centenars de fogueres que s’han plantat.

Les fogueres alacantines es comencen a preparar força mesos abans als tallers dels artistes. A diferència de les falles de València, les fogueres no contenen crítica social ni descarnada, ans tenen un biaix més aviat artístic.

Aquesta celebració té les arrels en les piles d’andròmines i materials de rebuig que es cremaven la Nit de Sant Joan. La primera referència documentada que se’n té és del 1822. El batlle va ordenar que no s’encenguessin fogueres ni es disparessin coets aquella nit, ‘sota multa de vint a cent reals’. Malgrat les prohibicions explícites que es repetien cada any, el poble continuava encenent-ne, i a poc a poc van anar transformant-se i adquirint el to artístic d’avui.

Sant Joan a Ciutadella

A les Illes, Sant Joan és sinònim de Ciutadella de Menorca, on se celebra la festa més esperada i esbojarrada de l’any. El protagonisme no és per al foc, amb tot, sinó per als cavalls i els jaleos. La festa grossa comença avui a les dues del migdia, quan el fabioler demana permís al Caixer Senyor per a començar el replec de caixers i cavallers. Missa, caragols i corregudes en una festa que s’allargarà fins la matinada de Sant Joan. Demà les festes començaran a primera hora del matí, amb la ‘Qualcada’ i el replec de cavallers.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes