Els EUA demanen a Hong Kong que detingui Snowden per espionatge

VilaWeb
Redacció
22.06.2013 - 08:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La fiscalia nord-americana ha sol·licitat a les autoritats de Hong Kong que detinguin Edward Snowden, l’ex-treballador de la CIA que va destapar el sistema de vigilància electrònica utilitzat per l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels EUA. Amb la Llei d’Espionatge del 1917, li imputa els delictes de robatori de propietat del govern i comunicació indeguda i intencionada d’informació de defensa i intel·ligència a persones no autoritzades.

Les autoritats nord-americanes han emès una ordre de detenció provisional, segons que informa ‘The Washington Post’. I l’agència Reuters afegeix que demanaran l’extradició de Snowden a Hong Kong, on va viatjar el mes passat just després d’abandonar la seva feina a l’NSA i revelar a ‘The Guardian’ el programa d’espionatge d’internautes PRISM.

En principi, Snowden continua a la ciutat, esperant d’obtenir asil polític en algun país que l’empari en vista d’un hipotètic procés judicial als EUA. Hong Kong té un sistema legislatiu i un entramat legal propi, però en última instància respon a Pequín sota la prerrogativa ‘un país, dos sistemes’. Tot i que els EUA mantenen un acord d’extradició amb Hong Kong i una estreta cooperació en afers de seguretat, el conveni exclou les extradicions per fets de ‘caràcter polític’, un concepte que inclou l’acusació d’espionatge.

El fundador de WikiLeaks, Julian Assange, ha revelat aquesta setmana que la seva organització ajuda Snowden perquè rebi asil a Islàndia, i un empresari d’aquesta illa s’ha ofert a traslladar-lo fins allà en un avió privat si les autoritats islandeses garanteixen que no l’extradiran.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any