La Principal d’Amsterdam celebra el vint-i-cinquè aniversari a Catalunya

  • Aquesta cobla única, formada íntegrament per neerlandesos, hi ha programat nou actuacions fins el 30 de juny

VilaWeb
Redacció
23.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb una ballada a la plaça de l’Església d’Arenys de Munt (19.00), capital de la sardana el 2013, la cobla més atípica i atrevida comença una ronda de concerts per Catalunya, fins el 30 de juny. És la Principal d’Amsterdam, formada íntegrament per neerlandesos que treballen el repertori musical de la cobla tradicional des dels Països Baixos. Per a celebrar els vint-i-cinc anys de la fundació, serà tota la setmana a casa nostra, on oferirà nou ballades.

A més d’Arenys de Munt, avui i demà (17.00), dimarts actuarà al programa Els Matins de TV3 i a la Rambla de Vilafranca del Penedès (20.30). Dimecres serà al passeig de Mar de Palamós (20.00), dijous al Vendrell (19.00), divendres a la platja de Calafell (20.00), dissabte a la plaça de Catalunya de Castellfollit de la Roca (22.00) i diumenge, davant la catedral de Barcelona  (11.15) i al passeig de Mar de Calella (19.30).

La formació, Creu de Sant Jordi el 2006, la va fundar el 1987 un grup de músics professionals neerlandesos. Des de llavors, i de manera sorprenent, s’ha anat consolidant amb la participació de músics que toquen instruments catalans amb una vocació insòlita de promoció de la cobla dins els cicles de la música contemporània del centre d’Europa. En aquest sentit, a més del repertori habitual de sardanes, la formació opta per un nou catàleg d’obres, entre les quals es destaquen noves composicions de músics neerlandesos contemporanis com Chiel Meijering, Huba de Graaff, Roderik de Man i Michiel Braam.

En la seva obra discogràfica, es destaquen les versions del ‘Llibre vermell de Montserrat’, amb el prestigiós Egidius Kwartet, i l’enregistrament de música antiga adaptada per a cobla (Rameau, Praetoriurs, etc.). També cal destacar-ne el darrer treball presentat, ‘Sardinia, Heart of Danceness’, on van convidar músics joves de tot Europa a conèixer i compondre per a cobla: vint composicions encarregades i estrenades per la Principal d’Amsterdam, d’autors neerlandesos, sards, grecs i catalans.

L’any vinent tornarà a Catalunya pels volts de Sant Jordi, on realitzarà una petita ronda i participarà en el cicle de música per a cobla de l’Auditori de Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any