Sala i Martín destapa les ‘mentides podrides’ davant d’una Atlàntida plena a vessar

  • L’acte, organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana a Osona, era adreçat a empresaris

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.06.2013 - 10:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest dimecres, 19 de juny, l’Atlàntida de Vic s’ha omplert amb un total de 800 persones, representants de 400 empreses d’Osona i les comarques veïnes i 40 estudiants i professors de la Universitat de Vic. El motiu ha estat la conferencia-col·loqui que ha ofert professor Xavier Sala i Martín sota el títol “Escenaris de futur per Catalunya”. L’acte, organitzat per l’Assemblea Nacional Catalana a Osona, i adreçat a empresaris feia dies que havia exhaurit les localitats.

L’acte ha començat amb la benvinguda d’Eulàlia Espona, coordinadora de l’ANC Osona qui ha repassat la trajectòria de l’Assembla i ha agraït la presència de Sala i Martín. Sala i Martín, amb un to didàctic i clarificador, ha centrat la seva exposició en desmuntar el que ell ha anomenat ‘mentides podrides’ que ens arriben des de l’estat espanyol. Sala i Martín ha desmuntat amenaces entorn les pensions afirmant, per exemple, que aquestes ‘pujaran un 10% en una Catalunya independent ja que hi ha menys avis per a cada treballador i els salaris són més elevats que a la resta d’Espanya’. Altres ‘mentides’ que ha rebatut han estat referents al fet que el món actualment tendeix cap a la creació de nous estats tot i que Espanya defensi la unitat. ‘Des de l’any 1800 un total de 22 països s’han independitzat d’Espanya i cap ha demanat de tornar a formar-ne part’, ha destacat.


Referent a la pertinença o no d’una Catalunya independent a la Unió Europea, el professor ha defensat que ‘el que és beneficiós a nivell d’empresa són els tractats bilaterals que permeten el lliure comerç’ i que això, ‘s’aconsegueix per majoria simple’ estroncat l’estratègia d’Espanya que ‘només explica que per seguir a la UE cal una majoria absoluta’. Pel que fa la deute Sala i Martín ha dit: ‘Sense Catalunya, Espanya seria intervinguda’, mostrant així la necessitat que té Espanya de que Catalunya no es separi. Ha afirmat que ‘Espanya s’amaga darrere la constitució per amagar un problema polític’ i que ‘estem vivint un procés recentralitzador brutal’.

Sala i Martín ha apuntat que dos factors molt favorables per la independència serien, per una banda, el dèficit fiscal i per l’altra, l’oportunitat de començar de nou ‘amb un govern que no ens anirà en contra’. Finalment, el professor ha tancat la seva exposició afirmant que ‘els arguments econòmics per la independència de Catalunya estan tots sobre la taula’ i que a l’hora de votar, més enllà dels termes econòmics ‘s’ha de votar amb el cor i sense por’. Amb un to molt pràctic i didàctic, i en alguns moments amb tocs d’humor, el professor ha demostrat que ‘les amenaces d’Espanya no són creïbles’.
L’acte s’ha tancat amb les preguntes que han formulat els assistents a l’acte en un col•loqui moderat per Xavier Ferràs, degà de la Facultat d’Empresa i Comunicació de la Universitat de Vic. Al final de l’acte, l’ANC Osona ha obsequiat a Sala i Martín amb un americana amb el disseny de l’estelada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any