Comença a baixar el cabal de la Garona i la situació millora a la Vall d’Aran

  • Els més de tres-cents evacuats encara no poden tornar a casa · Encara hi ha carreteres tallades

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.06.2013 - 08:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui es preveu que la situació a la Vall d’Aran, al Pallars i a l’Alta Ribagorça vagi millorant, després d’un dimarts crític, amb inundacions per la sortida de mare dels rius. El cabal del riu Garona, que ahir es va desbordar, ja ha començat a baixar, però Protecció Civil espera que el nivell de l’aigua encara es redueixi més per poder valorar els danys causats, sobretot en estructures com ponts i carreteres i en habitatges. Els tres-cents veïns que ahir a la nit quedaven desallotjats encara no poden tornar a casa seva, i de mica en mica els serveis bàsics es van restablint.

Ara per ara queden 1.413 abonats sense electricitat i només cinc carreres de Vielha no tenen servei de gas. Les carreteres que es mantenen tallades són la N-230, la N-141, la C-28, la C-13 per a trànsit pesant, i la L-500. Les inundacions d’ahir han deixat la zona molt danyada.

El síndic d’Aran, Carlos Barrera, lamenta les pèrdues ‘descomunals’ que provocaran els aiguats, però celebra que la previsió i el marge que han tingut per preparar-se i prevenir els danys ‘ha fet que no hi hagi hagut cap víctima mortal, que és el més important’.

La prevenció, clau

Barrera es mostrava ahir confiat que la situació de prealerta a la Vall d’Aran des de divendres i les alertes dels últims dies havien estat crucials per prevenir mals majors. ‘Tothom ha tingut moltes hores de reacció i aquest ha estat el factor que ha comportat que no hi hagi hagut cap víctima mortal.’ ‘Els danys són descomunals’, va dir, ‘però almenys no hem hagut de lamentar cap víctima mortal, que és el més important.’

Segons Barrera, els aiguats es van produir per una suma de factors, com el desgel de les dues últimes setmanes, l’increment del cabal dels rius i l’augment de la capacitat que podien suportar les lleres, que ja estaven al 80%, sumat a les precipitacions a partir de dilluns a la nit. Per això divendres ja es van prohibir totes les activitats a la vora dels rius.

La informació de Protecció Civil, actualitzada a través de Twitter:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any