‘Volem impedir que s’extingisca la memòria d’aquell juny fatídic’

VilaWeb
Redacció
19.06.2013 - 08:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 19 de juny de 1707 les tropes borbòniques de Felip V, comandades per Berwick i D’Asfeld, saquejaren i incendiaren la ciutat amb una ordre signada pel mateix rei en els termes següents:

‘La obstinada rebeldía con que hasta los términos de la desesperación resistieron la entrada de mis armas los vecinos de la ciudad de Xátiva (…) empeñó mi justicia a mandarla arruinar para extinguir su memoria, como se ejecutó para castigo de su obstinación, y escarmiento de los que intentasen seguir su mismo error.’

L’acció promoguda per aquests criminals de guerra significà un incendi que durà una setmana sencera i un extermini de la seua gent els mesos següents. Fins i tot l’extermini del nom de Xàtiva pel de Nueva Colonia de San Felipe. Molts dels derrotats a Xàtiva continuaren lluitant contra les tropes borbòniques al setge de Barcelona del 1714. Més tard, el Decret de Nova Planta promoguda pels assassins relegava la llengua dels xativins respecte de la promoguda llengua castellana i eliminà els furs valencians en favor de les lleis de Castella.

Mai l’estat espanyol ni els seus descendents borbònics no han demanat perdó pels actes de la seua família contra la població civil de Xàtiva. I molts governs posteriors (estatals, valencians i municipals) han continuat complint les ordres de Felip V per a ‘extingir la memòria’ dels fets del juny del 1707.

Des de Xàtiva Renaix ens sentim hereus d’aquesta obstinada rebel·lia de les nostres heroïnes i herois xativins en defensa dels drets dels valencians com a poble. I volem impedir que s’extingisca la memòria d’aquell juny fatídic en què començà l’intent d’extermini de la nostra manera de ser al món.

Col·lectiu Xàtiva Renaix

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any