El síndic qualifica d’extremadament greu la situació de la Vall d’Aran

  • Aquesta tarda s'ha evacuat el nucli antic de Viella pel creixement del Nere

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.06.2013 - 21:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Síndic d’Aran, Carlos Barrera, ha qualificat d’extremadament greu i complicada la situació en què ha quedat la Vall d’Aran arran dels aiguats d’avui. Barrera ha afirmat que la situació empitjora i que les precipitacions s’allargaran fins ben entrada la nit. El síndic ha lamentat les pèrdues ‘descomunals’ que provocaran els aiguats però ha celebrat que la previsió i el marge que han tingut per preparar-se i prevenir els danys ‘ha fet que no hi hagi hagut cap víctima mortal, que és el més important’.

Evacuacions aquesta tarda

Uns quatre-cents ciutadans han estat desallotjats avui a la tarda del centre de Viella com a mesura de precaució pel creixement del riu Nere, que travessa el centre de la població, tot i que, de moment, encara no s’ha desbordat. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha avisat al migdia que segurament hi hauria més evacuacions a la Vall d’Aran, que viu una situació caòtica a causa de l’enorme crescuda dels rius, sobretot la Garona, que s’ha desbordat. I en declaracions a VilaWeb, el batlle de Viella ha dit que tots els esforços es concentraven a evitar el desbordament del riu Nere, assegurant que si passava ‘els problemes es multiplicarien per mil’. Al matí ja s’havien desallotjat uns 260 veïns i a la tarda han continuat les evacuacions.

ENTREVISTA al batlle de Viella, Àlex Moga: ‘Si el Nere es desborda, els problemes es multiplicaran per mil’

A més, dos esvorancs a la C-28 al seu pas per Arties mantenen el nucli d’Arties incomunicat, i s’hi han hagut de desallotjar uns dos-cents veïns. A Àreu, s’han enfonsat tres ponts i a Aidí-Llavorsí hi ha deu veïns aïllats. 

Des de les dues de la tarda fins a les vuit del vespre hi ha previst que plogui amb molta intensitat, i el govern ha manifestat la preocupació per aquestes previsions meteorològiques. La zona de més risc es concentra a la Vall d’Aran i en el recorregut del riu Garona. Però els municipis del Pallars Sobirà situats a les lleres dels rius Noguera Pallaresa i Noguera de Cardós ja es preparen davant la possibilitat de noves pujades del cabal de l’aigua, tenint en compte les previsions.

El riu Garona s’ha desbordat i en algun tram arriba a tenir uns cent cinquanta metres d’amplada, segons que ha explicat el síndic d’Aran, Carlos Barrera. El fort desglaç de la neu acumulada en cotes altes de muntanya i la pluja intensa d’aquesta nit passada i d’avui al matí han fet que hi hagués una crescuda molt gran dels rius; la Garona s’ha desbordat i hi ha el perill que passi el mateix amb altres rius. Protecció civil alerta que la situació és perillosa a prop dels rius, tant de la Garona com del Noguera de Cardós i el Noguera Pallaresa.

Aquesta situació ha fet tallar l’accés a la Vall d’Aran per carretera des de la boca sud del túnel de Viella i també s’ha tallat la N230 fins a la frontera amb l’estat francès. El transport escolar s’ha suspès i hi ha hagut evacuats a Viella, Arties i Bossòst i Tredòs.

El síndic, Carlos Barrera, ha parlat d’una situació caòtica, i ja ha avançat que els danys seran molt grans, tenint en compte que la previsió és de més pluja a la Vall d’Aran.

La informació de Protecció Civil, actualitzada a través de Twitter:

Tuits de @emergenciescat

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any