Sant Joan 2013

VilaWeb
Associació Més q Dones
18.06.2013 - 19:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

…/…
Porque ya no basta con hablar de crisis. Todos sabemos que la crisis que padecemos y que se manifiesta en la corrupción, los desahucios y especulaciones, las primas de riesgo, el tráfico de drogas y de influencias, los millares de abortos… es la punta de un iceberg cuya parte sumergida es otra crisis, la de valores, pues la honradez, la integridad, la educación cívica, el esfuerzo…/…

Amb aquestes paraules es dirigeix el rector al poble de Bocairent per la festivitat de Sant Joan. Des de l’associació Més que Dones volem manifestar la nostra sorpresa per la vinculació que fa de l’avortament amb la crisi econòmica.

Per contra, no diu res de les centenars de dones que han mort a mans de les seues parelles, ni tan sols es preocupa per la violència que cada dia pateixen milers de dones. Amb l’excusa de la crisi han tancat centres, eliminat ajudes per a dones maltractades, i tampoc no en parla; res de res.

També hem trobat una mica estrany que no recorde els casos de pederàstia que s’han detectat a l’església catòlica i que, poques voltes, s’han denunciat davant la justícia; la màfia de xiquets robats, ben entrada la democràcia i on també apareix l’església catòlica. Aquests delictes, també formen part de la crisi de valors a què fa referència, i en canvi, no els anomena…

Ens agradaria recordar que l’origen de la festivitat de Sant Joan és una festa pagana, en honor del Sol i els cultes vinculats al solstici d’estiu, amb motiu de l’arribada de la calor més intensa, caracteritzats per l’exaltació de la vida i l’amor. La festa té una riquesa ritual i simbòlica que poques festes posseeixen: el foc, els misteris de la natura, el menjar, les cançons, les dites, el ball, les curacions i altres pràctiques configuren un dia de transformació de la realitat quotidiana, en què els elements que ens envolten prenen nous significats. Moments màgics en els quals tot és possible… Totes aquestes cerimònies tenen el foc com a protagonista: es procedeix a la crema controlada de diversos elements amb l’objectiu de purificació… de la llar (cas de les fogueres d’andròmines), o dels vessants i camps (cas de les baixades de falles i les rodes de foc).

Vivim en un país laic i aconfessional, per tant, trobem fora de lloc aquest escrit amb motiu d’unes festes que pertanyen a tot el poble.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any