Tots els diputats d’ERC i la CUP paguen la renda a Catalunya

  • Els parlamentaris han exercit avui la sobirania fiscal presentant la declaració a l'Agència Tributària

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.06.2013 - 11:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els vint-i-un diputats d’Esquerra i els tres de la CUP han decidit presentar i pagar la declaració de la renda a l’Agència Tributària de Catalunya (ATC), exercint així la sobirania fiscal. En el marc de la campanya de Catalunya Diu Prou, els diputats de les dues formacions polítiques i altres particulars han anat aquest migdia a la seu de l’ATC a lliurar les declaracions de la renda. 

‘És un acte simbòlic. El que volem és que sigui la primera estructura d’estat i que es faci amb la màxima celeritat possible’, ha dit la secretària general d’ERC, Marta Rovira. Al seu costat, la gran majoria dels diputats republicans, també el president del partit Oriol Junqueras, han lliurat les liquidacions de l’IRPF.

‘És un acte purament simbòlic, però el simbolisme és una gran arma per aquells que intenten canviar la realitat’, ha dit el diputat de la CUP Quim Arrufat, que ha representat el seu grup parlamentari en l’acte d’avui. Arrufat ha destacat que les ‘petites accions individuals’, com ara presentar la declaració de la renda a l’ATC, podien arribar a ser en un futur ‘col·lectives i, tant de bo, massives’. 

El simbolisme de la presentació de la declaració a l’ATC rau en el fet que l’Agència Catalana acabarà transferint els diners i les dades a l’Administració Tributària de l’estat.

Tant Rovira com Arrufat han destacat la necessitat que el govern faci passes per garantir que Catalunya pot comptar amb una Agència Tributària plenament operativa, ‘la primera gran estructura d’estat a banda les ja existents’, ha assenyalat la secretària general dels republicans. Els diners que recaptaria aquesta ATC amb totes les competències servirien per destinar-los ‘al benestar dels ciutadans de Catalunya.

La Hisenda catalana hauria d’estar enllestida durant els propers mesos o anys. Així ho van signar CiU i ERC al pacte de governabilitat. De fet, la ponència política que debatrà ERC en la seva Conferència Nacional del mes de juliol reclama que la Hisenda Pròpia sigui capaç de recaptar els impostos dels catalans abans que es faci la consulta. Una qüestió, però, que ni Rovira ni Arrufat creuen que sigui fàcil d’assolir. ‘Una agència tributària amb plens poders s’aconseguirà després de la consulta’, ha opinat Arrufat, mentre Rovira afegia que el més important era que aquesta estructura com la resta de les que vinguin es definirien ‘entre tots’.

Els parlamentaris s’afegeixen a mig miler de ciutadans que a nivell particular ja han exercit la sobirania fiscal, com també ho han fet diverses empreses i dotze ajuntaments. Una campanya a la qual s’hi han sumat l’Assemblea Nacional Catalana i l’Assemblea de Municipis per la Independència, que han animat particulars, empreses i ajuntaments a exercir la sobirania fiscal. També el govern ha convidat a pagar els impostos a la Generalitat en comptes de la hisenda espanyola, i té previst d’enllestir aquest estiu un protocol legal per a ajuntaments i empreses.   

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any