Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dilluns  17.06.2013  06:00

ICV-EUiA porta al Parlament la detenció de Bertran Cazorla

El periodista anuncia que presentarà una denúncia per maltractaments · Estudia d'ampliar-la per les 'falsedats' que li atribueix Interior

Men?ame
 

ICV-EUIA entra avui al registre del parlament un seguit d'iniciatives relacionades amb la polèmica detenció del periodista Bertran Cazorla, aquest cap de setmana. El portaveu del partit a la comissió d'Interior, Jaume Bosch, farà, d'una banda, una petició de compareixença del conseller d'Interior i del director de la Policia, Manel Prat, perquè informin del cas a la comissió d'Interior; i d'una altra, una proposta de resolució que exigirà l'obertura d'un expedient informatiu per a aclarir els fets, a més de tot de preguntes al Departament d'Interior.

Els fets

El periodista Bertran Cazorla va ser posat en llibertat dissabte a horabaixa després d'haver passat detingut des de les set del matí. Els mossos d'esquadra el van detenir a la comissaria de Nou de la Rambla, a Ciutat Vella de Barcelona, acusat d'atemptat i de desobediència a l'autoritat. Segons fonts properes al periodista, fou detingut quan Cazorla es va interessar per la detenció violenta d'un immigrant prop de la comissaria i els agents el van identificar i arrestar. El periodista va denunciar maltractaments dels mossos i va demanar de passar un reconeixement mèdic per acreditar les lesions causades pels agents. Per contra, el Departament d'Interior ho nega i assegura que va ser el detingut que va agredir tres agents, i que van haver de ser atesos al CAP Pere Camps.

En arribar a casa, el periodista va fer tres piulets de Twitter:

En sortint de la comissaria, Cazorla va denunciar abusos i agressions dels mossos: 'M'han premut el cap, la boca, el nas, el coll, m'han fet tota mena d'abusos.' Enmig d'aquests fets, Cazorla es va posar a plorar i va dir als policies: 'No ploro pel mal que em feu, sinó perquè a més ho feu portant l'escut de la Generalitat, i això encara em fa sentir més indignació.' El periodista va dir que un dels mossos s'havia negat a parlar-li en català i que li havia dit que ho faria en castellà, i que havia cridat: '¡Y viva España!' Cazorla va anunciar que presentaria una denuncia per les agressions i va demanar una investigació sobre el cas al Departament d'Interior. Segons que informa el setmanari la Directa, en què col·labora Cazorla, després de les declaracions va marxar amb els seus pares a un centre mèdic perquè li fessin una revisió completa i exhaustiva de les lesions causades, que incorporarà a la denuncia.

Versió dels fets segons testimonis i l'entorn del periodista

Segons fonts de la Directa, el periodista era davant de la comissaria de Ciutat Vella i va voler demanar informació sobre una identificació que feien els mossos. El setmanari informa que el van detenir per haver agredit dos agents amb la clau d'un clauer. Dins la comissaria de Ciutat Vella, li van requisar les pertinences. Quan anaven a deixar-lo anar, 'hi va haver una enganxada amb quatre agents, que el van agredir'. Fonts mèdiques citades per aquest setmanari diuen que Cazorla va rebre 'cops de puny, de peu i una forta bufetada' i que 'va ser traslladat a dependències sanitàries'.

Versió dels mossos d'esquadra i del Departament d'Interior

Un portaveu dels mossos de l'àrea de Girona –que cobria els responsables de Barcelona, que havien sortit per un reportatge– va donar una primera versió dels fets a VilaWeb. Segons aquest portaveu, Bertran Cazorla era entre un grup de joves 'passats de voltes sota els efectes del consum d'alguna substància o d'alcohol', davant la comissaria de Ciutat Vella, cridant i creant aldarulls. Segons aquesta versió dels fets, els agents dels mossos d'esquadra van mirar de calmar els ànims del grup i, en vista de l'actitud agressiva dels joves, van ser convidats a entrar a la comissaria per identificar-los. Un cop a l'interior de la comissaria, sempre segons aquesta versió de la policia, Bertran Cazorla va començar a empentar els agents que el volien identificar, a insultar-los i agredir-los. Aleshores va ser detingut. La policia no va confirmar si Cazorla havia hagut de ser atès a dependències sanitàries. En un primer moment, el portaveu dels mossos va dir que no tenia més informació ni més detalls.

Més tard, Interior va penjar un comunicat a la web de la Generalitat que explicava la següent versió:

'Pels vols de les set del matí, uns agents del cos de mossos d’esquadra estaven parlant amb un ciutadà davant de la comissaria de Ciutat Vella, de la localitat de Barcelona. En aquell moment un noi, que anava amb un grup de persones, s’ha acostat als agents i els ha insultat. Els agents han demanat a aquesta persona que s’identifiqués, moment en el qual un altre jove del grup ha començat a insultar els policies. Els mossos han demanat a aquestes dues persones, per tal de preservar la seva intimitat, que entressin dins de la comissaria a efectes de ser identificades. Una vegada dins, se’ls ha identificat i se’ls ha comunicat que serien denunciades, mentre els agents continuaven rebent insults i amenaces d’un dels nois, que estava molt nerviós. Quan els mossos han informat als dos joves que ja podien marxar, el noi més alterat ha agafat un joc de claus i s’ha llançat a sobre d’un dels policies, mentre el colpejava. Dos agents més han intentat detenir el jove, que es resistia activament, i finalment han hagut de fer servir la mínima força indispensable per tal de reduir-lo i detenir-lo. Fruit d’aquest forcejament els tres agents han resultat ferits lleus. Després dels fets s’ha traslladat al detingut al CAP Pere Camps per tal que es verifiqués que el detingut no patia cap mena de lesió, que no fos la derivada exclusivament del fet de la resistència a la mateixa detenció. Els tres agents del cos de mossos d’esquadra han hagut de rebre assistència al mateix CAP de diferents lesions causades pel detingut.'

Qui és Bertran Cazorla?

Bertran Cazorla, membre de l'equip de premsa d'EUiA, ha escrit nombrosos reportatges sobre l'extrema dreta al nostre país, i fa temps que actualitza un mapa on va recollint tots els escàndols, agressions o declaracions xenòfobes de Plataforma per Catalunya. Un dels seus últims reportatges va tenir ressò a tot el país: va ser quan va destapar l'homenatge de Llanos de Luna a la Divisón Azul. Ha estat redactor becari a El País i corresponsal de l'ACN al Baix Llobregat. Periodista 'freelance', és autor d'un dels reportatges de l'Anuari Mèdia.cat d'enguany sobre les morts que hi ha hagut durant detencions en dependències policíaques.

Men?ame