Cazorla: ‘Faig 1,70 d’alçada, peso 61 quilos i aquells mossos d’esquadra eren alts i forçuts’

  • Aquesta setmana el periodista presentarà una denúncia per maltractaments i estudia ampliar-la per les 'falsedats' que li atribueix Interior

VilaWeb
ACN
16.06.2013 - 14:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El periodista Bertran Cazorla ha acusat els mossos d'”inventar-se” l’agressió a tres agents amb una clau per encobrir una actuació que “ells saben que és desproporcionada, il·legal i indignes d’un cos policial democràtic”. L’endemà d’estar detingut nou hores per, segons la policia catalana, agredir els agents i causar-los ferides, el periodista ha negat els fets i ha explicat que va recuperar els dos jocs de claus, de casa seva i del cotxe, en abandonar la comissaria sense “cap menció” per part de la policia que haguessin estat usades com una arma. Cazorla presentarà aquesta setmana una denúncia per maltractaments i estudia també fer-ho per la distribució de “falsedats” per part d’Interior.

L’endemà d’estar nou hores detingut pels Mossos d’Esquadra, Cazorla ha explicat a l’ACN que físicament encara està adolorit i que el dolor li pot anar en augment perquè les ferides s’han refredat, mentre que psíquicament es troba encara “en estat de xoc” per tota la situació que ha viscut. El reporter, que s’ha mostrat molt agraït per l'”amplíssim suport rebut al llarg d’aquest dissabte, ha comentat que aquesta setmana presentarà una denúncia pels maltractaments rebuts i ha dit que estudia fer-ho també per totes les “falsedats” per part Departament d’Interior.

“La meva reacció ha estat d’indignació. Un cop més, com ha passat anteriorment, el Departament d’Interior menteix flagrantment”, ha sentenciat Cazorla, en referència a la suposada agressió amb les claus, que ha qualificat de “deliri”; que se’l convidés a entrar “de forma pacífica” a la comissaria o que intentés agredir els agents.

El periodista afirma que les presumptes agressions que li atribueix la policia no tenen “cap mena de sentit”. “Faig 1,70, peso 61 o 62 quilos i aquells mossos d’esquadra eren alts i forçuts”, ha comentat Cazorla, que ha explicat com els policies el seguien pegant tot i estar emmanillat. Tot seguit, va demanar ser reconegut per un metge del CAP i va ser traslladat a la comissaria de Les Corts.

Cazorla ha recordat com la matinada de dissabte va veure un mosso d’esquadra que s’estava dirigint a un ciutadà “d’una forma que semblava incorrecte” i que va decidir aturar-se perquè l’agent notés que “hi havia gent al carrer i que no podia actuar de forma impune”. “Un dels mossos va venir fins a mi, em va preguntar “tu què mires”, i quan marxava em va agafar per la força violentament i em va portar als calabossos”, ha relatat. A la comissaria, els mossos el van portar a la sala d’identificacions i quan va demanar el TIP de l’agent que l’atenia, aquest el va bufetejar.

Minuts més tard, mentre s’esperava per recuperar les seves pertinences, Cazorla ha explicat que quan va acostar-se a les oficines per demanar el TIP de l’agent que l’havia pegat i posar la corresponent denúncia, va tornar a ser agredit. “Al mínim moviment que vaig fer, em vaig notar volant per passadís. Vaig anar a parar a terra en un petit vestíbul i em van començar a pegar. En cap moment, vaig intentar agredir-los. El meu interès passava en deixar passar la situació i poder marxar”, ha narrat Cazorla.

El periodista ha deixat clar que “desitjaria” que s’iniciés una investigació per aclarir els fets, s’expedientés els policies i se’ls suspengués mentre durat el procés, tot i que no s’ha mostrat esperançat que això pugui passar. “Ja sabem com funciona el Departament d’Interior i sabem quina dificultat tenen els polítics a l’hora de controlar el cos de policia i fiscalitzar els errors que pugui cometre”, ha lamentat.

El Grup Barnils exigeix que Espadaler comparegui amb urgència

El Grup Barnils ha exigit al conseller d’Interior, Ramon Espadaler, comparegui ‘amb urgència’ per explicar els motius de la detenció de Cazorla. El col·lectiu ha condemnat ‘qualsevol intent de coartar la llibertat fent ús de la violència i de l’abús de l’autoritat’. ‘Ni la llibertat dels ciutadans ni tampoc el dret dels periodistes a informar i a requerir informació hauria de ser restringit per la força, i encara menys quan aquesta l’exerceix un cos policial’, afirma el Grup Barnils en un comunicat, en què també demana que els mossos i Interior ofereixin tota la informació sobre el cas, perquè les dades ofertes fins ara ‘han estat poc transparents, contradictòries i incongruents’.

Qui és Bertran Cazorla?

Bertran Cazorla, membre de l’equip de premsa d’EUiA, ha escrit nombrosos reportatges sobre l’extrema dreta al nostre país, i fa temps que actualitza un mapa on hi va recollint tots els escàndols, agressions o declaracions xenòfobles de Plataforma per Catalunya. Un dels seus últims reportatges va tenir ressò a tot el país, va ser quan va destapar l’homenatge de Llanos de Luna a la Divisón Azul. Ha estat redactor becari a El País i corresponsal al Baix Llobregat de l’ACN. Periodista freelance, és autor d’un dels reportatges de l’Anuari Mèdia.cat d’enguany sobre les morts que hi ha hagut durant detencions en dependències policíaques .

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any