‘Espanya és indivisible’, respon el govern espanyol a Cameron

  • Mas demana a l'estat que escolti les reflexions del primer ministre britànic

VilaWeb
Redacció
14.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre espanyol d’Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, va respondre ahir a les paraules del primer ministre britànic. Abans-d’ahir David Cameron havia emplaçat Mariano Rajoy a permetre la consulta a Catalunya, igual com ell feia amb Escòcia. I ahir Margallo va dir que cada país tenia un ordenament constitucional intern i si el Regne Unit no tenia una constitució escrita i la decisió de Cameron podia ser-hi correcta, la constitució espanyola parlava de la indivisibilitat d’Espanya.

Amb referència a la constitució espanyola, García-Margallo va dir: ‘La sobirania resideix en el poble espanyol en conjunt, i no en una part del poble espanyol.’ Segons Margallo, a més, ‘tota la resta de constitucions europees tenen la mateixa declaració; a la resta del món el reconeixement del dret de secessió unilateral només la incloïa l’ex-Iugoslàvia i l’URSS’.

El ministre va dir fins i tot, com a advertiment, que aquest ordenament propi de cada estat membre de la UE determinava les conseqüències a l’ordenament europeu: ‘Qualsevol territori, sigui quina sigui la formula que esculli, una declaració unilateral o pactada, queda automàticament exclòs de la UE.’

‘Per a escòcia els obstacles serien menors; per a Catalunya, insalvables’

Margallo va recordar que qualsevol nou ingrés a la UE s’havia de votar ‘per unanimitat’ dels estats membres. ‘Si bé en el cas d’Escòcia, el Regne Unit ho accepta i els obstacles serien menors, en una declaració unilateral d’independència els obstacles serien absolutament definitius.’ ‘L’Adéu a Espanya implicaria adéu a Europa’, va arribar a dir.

Defensa d’una solució pactada dins Espanya

Margallo va definir Catalunya així: ‘Una peça importantíssima d’Espanya en termes polítics, socials i econòmics.’ Per aquest motiu es va mostrar convençut que calia cercar un ‘acomodament’ que anés ‘disminuint aquesta pressió’. I va parlar de la manera com s’havia de trobar, a parer seu: ‘Identificant i solucionant els problemes en discussió, però mai estripant les cartes ni clavant un cop de porta, sinó cercant dins de casa una vida que sigui còmoda per a tota la resta.’

L’altra cara de la moneda, segons Margallo, seria el desastre econòmic per a Catalunya. Segons els informes de què disposa el govern espanyol, va dir, la caiguda del PIB oscil·laria entre un 20% i un 25%: ‘Quedant exclosa de la UE, quedaria fora del mercat interior.’ Entre les fonts de dades, va esmentar JP Morgan, la Societé Générale i els estudis propis de la direcció general de Relacions Econòmiques d’Hisenda espanyola.

García-Margallo va fer aquestes declaracions després d’un esmorzar informatiu amb l’alta representant de la UE per a afers estrangers i seguretat, Catherine Ashton, que va declinar de respondre les preguntes sobre el procés d’independència de Catalunya.

Mas agraeix a Cameron que defensi el dret de decidir dels pobles

El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer un agraïment ahir al primer ministre britànic, David Cameron. Es referia a la petició que havia fet abans-d’ahir al president espanyol, Mariano Rajoy, perquè deixés que els catalans decidissin sobre el futur polític de Catalunya. ‘No és pas la primera vegada que he d’agrair a Cameron les seves reflexions serenes, valentes i positives sobre el fet natural de respectar que un poble decideixi el seu futur’, va dir. El president va afegir: ‘Aquest és el to que convindria i el camí per a resoldre aquests conflictes.’ Però va afegir que fóra molt esperar que aquestes reflexions quallessin a l’estat espanyol.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any