CiU i ERC acorden recuperar l’impost de successions per a les rendes més altes

  • La moció pactada pels dos partits preveu que la recaptació sigui, com a mínim, igual a la que hi havia abans que CiU derogués aquest tribut

VilaWeb
ACN
13.06.2013 - 11:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU i ERC han pactat una moció parlamentaria que insta el Govern a presentar “en el marc de l’actual exercici pressupostari” una reforma de l’impost sobre successions i donacions. El text concreta que aquesta recuperació parcial del tribut que va eliminar CiU el 2011 ha de suposar un increment per a “les bases imposables més altes”. A més, també estableix que la recaptació ha de ser com a mínim “assimilable” a la que hi havia abans que el govern de CiU eliminés l’impost. La moció que se sotmetrà a votació en pròxim Ple del Parlament també inclou la resta de tributs que es van acordar en l’acord per garantir l’estabilitat parlamentaria.

L’acord de legislatura signat per CiU i ERC estableix que els propers pressupostos de la Generalitat han d’incorporar mesures capaces de generar ingressos addicionals. Però, tenint en compte que a mitjans de juny Catalunya encara no coneix el límit de dèficit que se li estableix per a aquest any i ni tant sols se sap si hi haurà pressupostos per a aquest any, CiU i ERC han concretat a través d’una moció parlamentaria que els nous tributs es presentaran “en el marc de l’actual exercici pressupostari”. D’aquesta manera, es poden tirar endavant les modificacions dels tributs independentment de si hi ha pressupostos.

El text de la moció insta el Govern a presentar una reforma de l’impost sobre successions i donacions que segueixi dos principis. D’una banda, que s’incrementi la progressivitat de l’impost de manera que el tipus de gravamen resultant de la reforma s’ incrementi “relativament més per les bases imposables més altes”. Els segon principi que defineix és que la recaptació sigui, com a mínim, com la que generaria la simple derogació de la supressió que va aplicar el Govern de CiU.

El text que es votarà en el pròxim Ple del Parlament, també insta el Govern a presentar la resta de modificacions d’impostos pactades pels dos partits. Entre elles, la reforma de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics “d’acord amb l’objectiu de cercar la compensació amb les modificacions de l’IVA”, mesures impositives per incentivar l’entrada al mercat de lloguer dels habitatges desocupats que son propietat de societats mercantils, la creació de noves figures impositives sobre les activitats altament contaminants i l’impost sobre grans establiments comercials. Així mateix, inclou que s’implementi “amb caràcter immediat” l’impost sobre dipòsits bancaris, després que el Tribunal Constitucional (TC) hagi aixecat la suspensió d’aquest tribut.

L’acord parlamentari arriba després que des d’ERC s’hagi insistit accelerar l’aplicació de les modificacions dels impostos que s’havien acordat amb CiU en el pacte de legislatura. Fins ara, des del Govern havien condicionat la posada en marxa dels ingressos addicionals a conèixer l’objectiu de dèficit per a Catalunya. Aquest dimarts, però, el president de la Generalitat, Artur Mas, no va descartar que s’aprovi alguna mesura fiscal al marge dels pressupostos i va garantir que totes les iniciatives impositives pactades amb ERC s’aplicaran durant el 2013 i va afegit que, en aquest sentit, l’acord amb ERC “és molt clar”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any