Els llibres del desig

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En aquest país, i més encara en aquest temps, dir que un premi literari arriba a la seua vintena edició és sempre una notícia positiva i fins a cert punt sorprenent. Si a això afegim que es tracta d’un premi de literatura eròtica, convocat des de la Vall d’Albaida per a obres escrites en català i publicat per una editorial valenciana, la notícia adquireix una magnitud inusitada.

Des de fa dues dècades, amb una sola excepció, Edicions Bromera afig al seu catàleg un nou títol de caràcter eròtic cada any. La col·lecció «L’Eclèctica», dedicada a la novel·la i la narrativa breu per a adults, autèntic referent de l’editorial alzirenya, fa honor així al seu nom i incorpora una classe de literatura que sovint se situa en els marges dels circuits crítics o editorials, però que té un públic fidel i una notable qualitat artística. Al capdavall, com va dir Italo Calvino en les seues memorables Lliçons americanes, «hi ha coses que només la literatura pot donar amb els mitjans que li són específics», i l’expressió literària de l’erotisme i la sexualitat deu ser un d’aquests territoris privilegiats. Les possibilitats són immenses, com posa de manifest el recorregut del Premi de Literatura Eròtica de la Vall d’Albaida i les propostes dels diversos guardonats.

Potser en els últims mesos l’interés pel sexe en la literatura ha experimentat una revifalla, cosa que ja s’observava des de fa anys en el caràcter de determinades sèries televisives d’èxit. A tots en ve al cap, per descomptat, la trilogia Cinquanta ombres de Grey d’E. L. James, un dels fenòmens literaris més contundents i singulars dels últims temps, que ha assolit un èxit de vendes extraordinari i que, fins i tot, ha eixit de les llibreries per a vendre’s en botigues eròtiques en companyia d’alguns dels joguets sexuals que apareixen en la narració. D’altra banda, la recent celebració del primer Saló Eròtic de València ha suscitat molts comentaris i entrevistes sobre la visibilitat del sexe en la vida quotidiana –en tant, precisament, que un fet quotidià i compartit per tothom.

Perquè, comptat i debatut, en el fons de l’interés –o del debat– al voltant de la literatura eròtica hi ha la visibilitat del sexe i de l’art que en tracta. Probablement podem parlar amb propietat d’un subgènere eròtic i, davant d’això, és un signe de normalitat la continuïtat d’aquest premi, que contribueix a ampliar el ventall de recursos expressius de la nostra literatura. Però el desig no només ompli els llibres que s’hi consagren. El trobem ací i allà, escampat pels fragments de la poesia i la narrativa, com demostra el capítol 68 de Rayuela, de Julio Cortázar, una peça brevíssima que constitueix un dels cims de la literatura eròtica universal.

Gràcies a la iniciativa de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida, la col·lecció «L’Eclèctica» porta vint anys obrint-se a uns llibres que sí que fan del sexe, l’erotisme o el desig el seu fil conductor. S’obri, per tant, a la seducció, al joc de les paraules, a la sorpresa i al límit. A la voluntat, en definitiva, de construir una literatura homologable a qualsevol altra per la diversitat, per la capacitat de donar cabuda a tots els gèneres i a tots els temes, al goig i al patiment de l’experiència humana en cada una de les seues dimensions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any