Cameron alliçona Rajoy sobre el dret d’autodeterminació de Catalunya

  • 'No es poden ignorar les qüestions de nacionalitat, independència i identitat; cal deixar que la gent decideixi'

VilaWeb
Redacció
12.06.2013 - 19:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En una trobada internacional amb més de cent cinquanta mitjans presents, el primer ministre del Regne Unit, David Cameron, ha alliçonat el govern espanyol sobre el respecte a la voluntat d’autodeterminació de Catalunya. Ha dit que no creia que fos bo ignorar la pulsió d’un poble i d’un govern per decidir el seu futur, segons ha informat Catalunya Informació. Ho ha dit indirectament i sense esmentar Catalunya, però s’ha referit explícitament al ‘primer ministre’ d’Espanya i, per tant, fent una referència clara al cas català. Cameron ha dit que ell no era ningú per dir a Rajoy què havia de fer, però que considerava que no ho encarava correctament.

Concretament, Cameron ha dit: ‘No crec que al final puguis intentar ignorar aquestes qüestions de nacionalitat i independència i identitat, penso que el correcte és fer els teus arguments, presentar-los i permetre a la gent decidir. Però aquesta és la manera en què vull fer les coses al Regne Unit, mai voldria dir a la gent d’Espanya com fer front als seus propis reptes. Això és un tema pel govern espanyol i pel primer ministre espanyol.’

El primer ministre britànic va pactar amb l’escocès Alex Salmond la celebració d’un referèndum d’independència en l’anomenat ‘Pacte d’Edimburg’ el 15 d’octubre del 2012. Cameron i Salmond es van comprometre a treballar plegats per fer una consulta legal. Des de Londres, el primer ministre britànic va decidir cedir els poders perquè Edimburg pugui organitzar el referèndum, que es farà el 18 de setembre del 2014. Les dues capitals van negociar durant mesos qüestions com l’any de la consulta, el tipus de pregunta o qui tindrà dret a vot. 

En els darrers mesos, tots dos governs han estat publicant informes sobre les possibles conseqüències de la independència, defensant els arguments pel ‘no’ des de Londres, i els del ‘sí’ des d’Edimburg, però sempre en un ambient de “cooperació”. De fet, l’acord pel referèndum estipula que ambdues parts es comprometen a treballar “pel millor interès” dels ciutadans sigui quin sigui el resultat de la consulta. 

El compromís de Cameron de permetre el referèndum va arribar després que el partit d’Alex Salmond aconseguís una majoria absoluta al parlament escocès als comicis del 2011. Cameron va deixar clar en tot moment que l’SNP de Salmond havia obtingut el mandat del poble per celebrar el referèndum, i que ell no es podia oposar a la voluntat dels escocesos de decidir el seu futur.

 

Més informació: Un assessor del govern alemany defensa el dret de secessió de Catalunya

El departament de Justícia dels EUA ja disposa d’un informe que considera possible la secessió de Catalunya

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any