La policia torna a carregar a la plaça Taksim d’Istambul

  • Milers de persones s'hi han tornat a aplegar aquest vespre, després del desallotjament del matí

VilaWeb
Redacció
11.06.2013 - 19:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de persones s’han tornat a concentrar a la plaça Taksim d’Istambul hores després de ser desallotjada per la policia. La gent s’hi ha anat aplegant aquest vespre, en suport als activistes contraris al govern de Recep Tayyip Erdogan que l’ocupaven des del dissabte 1 de juny, i la policia ha tornat a carregar, com ja ho havia fet aquest matí. 

Heus ací una emissió en directe de Gezi:

Els antiavalots havien entrat al matí per primera vegada a la plaça Taksim i han carregat contra els manifestants amb gasos lacrimògens i canons d’aigua, amb el propòsit de posar punt i final a la protesta, efnt una vintena han quedat ferits.

L’oficina del governador local deia que l’objectiu dels antiavalots era ‘retirar pancartes i banderes’, tot i que han carregat fort, tant a la plaça Taksim com després al parc Gezi, on s’havien traslladat la majoria dels manifestants després del desallotjament de la plaça. 

Denúncia d’Amnistia Internacional

Amnistia Internacional ha denunciat la contundent acció policíaca contra els activistes a la plaça Taksim i el parc Gezi d’Istambul. Per l’organització es tracta d’una acció injustificada que contradiu les declaracions fetes pel govern turn durant la jornada, en què assegurava que no intervindria al parc. 

‘Les protestes a la plaça Taksim i el parc Gezi han estat completament pacífiques i tenen dret de continuar. La intervenció per part de les autoritats només s’hauria de produir per raons legítimes. Voler treure unes quantes pancartes no és, senzillament, una justificació adient’, ha dit l’observador d’Amnistia Internacional a Turquia, Andrew Gardner.

També ha denunciat que una setantena d’advocats havien estat detinguts quan eren davant d’un tribunal per fer una declaració de suport a les protestes, i que les autoritats s’havien negat a investigar possibles casos d’abusos. ‘En comptes de continuar reprimint els manifestants pacífics, les autoritats turques haurien de començar a vigilar les actuacions de la seva policia i portar als tribunals els responsables de l’escandalós abús que s’ha vist durant aquestes dues últimes setmanes.’

El debat sobre un jardí d’Istambul que el govern volia destruir ha anat creixent fins a esdevenir un conflicte obert al carrer, amb manifestants ferits i enfrontaments constants a les principals ciutats. El rerefons és l’enfrontament entre els sectors més dinàmics de la societat turca i el govern islamista, un xoc entre dos models de futur per a un dels països més complicats de llevant.

Per la seva banda, el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, diu que les protestes formen part d’un ‘pla sistemàtic’ per fer mal a la imatge i l’economia del país, i ha instat els manifestants a desallotjar el parc Gezi.    

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any