La beca Segimon Serrallonga 2013 serà per a Noemí Barrera

  • Farà un treball sobre l’enciclopedisme medieval a la Universitat de Lovaina

VilaWeb
Redacció
11.06.2013 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Noemí Barrera Gómez, doctorant en Filosofia per la Universitat de Barcelona, va ser proclamada, dissabte passat, guanyadora de la sisena edició de la Beca Segimon Serrallonga d’ampliació d’estudis a l’estranger. La seva proposta es per cursar estudis per completar el seu projecte ‘El món espiritual a la cosmovisió occidental a través de l’enciclopedisme de la Baixa Edat Mitjana’, a la Université Catholique de Louvain (Bèlgica).

L’acte de proclamació del veredicte i de lliurament del premi va tenir lloc, dissabte passat al migdia, a la sala de plens de la Casa de la Vila, en presència de les autoritats locals, del rector de la UVic, Jordi Montaña, i dels membres de la Comissió de Selecció, formada per Santi Vivet, alcalde de Torelló, en qualitat de president; Núria Güell, regidora de Cultura, com a secretària; Joan Manuel del Pozo, doctor en Filosofia i professor de la UdG; Rosa Sayós, filòloga i professora de la UB; Miquel Pérez, doctor en Història de l’Art i professor de la UVic; Montserrat Bacardí, doctora en filologia i professora de la UAB; i Joaquim Albareda, historiador i professor de la UPF.

La Comissió ha valorat i seleccionat, entre els 19 projectes presentats, el de Noemí Barrera, de Cornellà, pel seu “excel·lent currículum personal, per la solvència metodològica i l’interès del seu singular objecte d’estudi –l’enciclopedisme medieval- i per la contribució que aquest estudi pot fer al projecte més ampli de recerca en què s’insereix: l’anomenada filosofia de la ment, una de les àrees de més interessant desenvolupament del pensament contemporani”. Es dóna circumstància que la guanyadora ampliarà els seus estudis a la mateixa universitat, la Université Catholique de Louvain, on mig segle enrere, Segimon Serrallonga es va llicenciar en Filologia Clàssica.

D’altra banda, la Comissió va fer extensiva la seva felicitació a totes les persones que han optat a la Beca, deixant constància “de la diversitat dels projectes i universitats de procedència, així com de l’alt nivell de les propostes que s’han presentat”.

La beca Segimon Serrallonga, creada l’any 2006, es dedica a projectes d’ampliació d’estudis superiors a l’estranger en les àrees d’Humanitats, Arts, Ciències Socials i Ciències de l’Educació. La seva dotació és de 8.000 € i va destinada a cobrir el desplaçament, la matrícula i les despeses d’instal·lació, allotjament i manutenció. En l’organització d’aquesta iniciativa, l’Ajuntament compta amb la col·laboració de la Xarxa Vives d’Universitats i de l’Aula Segimon Serrallonga de la UVic, en tasques d’assessorament i difusió.

Els guanyadors de les cinc edicions precedents han estat: en la convocatòria 2012-2013, Anna Ortín per un projecte d’estudis de Master en filosofia centrat en la Modernitat i en les tècniques de la filosofia analítica, amb accent en qüestions d’identitat, ment, epistemologia i metafísica, per cursar-lo a la Master of Science in Philosophy de la University of Edinburgh. En la convocatòria 2011-2012, Lucía Paula Moreno, amb un Màster en Belles Arts ‘Investigació, producció i perfeccionament del treball artístic’, cursat a la Master of Fine Arts, The Dutch Art Institute (DAI) ArtEZ dels Països Baixos. La convocatòria 2010-2011, va distingir Alexis Bastardas amb un projecte sobre ‘El lideratge educatiu’, cursat al Master Phil en Educació de la Universitat de Cambridge (Regne Unit). En la convocatòria 2009-2010 hi va haver dos projectes guanyadors: el d’Anna Pons amb un projecte de Màster en Economia i Polítiques Públiques a la Master in Economics and Public Policy- Sciences Po (coord.), École Polytechnique, ENSAE de París (França). I el de Judit Bardolet, sobre un Màster Orchestral Violin Training a la Guildhall School of Music de Londres (Regne Unit). Finalment, en la convocatòria 2008-2009, va guanyar Josep Soler, amb un projecte sobre ‘Llengües locals i llengües globals. Estònia i Catalunya. Comparació des d’una perspectiva ecolingüística de les dinàmiques de les llengües i les ideologies dels seus parlants’, a l’Anthropological Methods de la Universitat de Tallin (Estònia).

 

Segimon Serrallonga

Segimon Serrallonga i Morer (1930-2002) és autor d’una obra de reconeguda vàlua artística i profunda qualitat humana en els vessants de la poesia, l’assaig i la traducció. Format al Seminari de Vic, va ampliar els estudis a la Universitat Catòlica de Lovaina, a Bèlgica, on es va llicenciar en Filologia Clàssica. Posteriorment va obtenir la llicenciatura de Filologia Catalana a la Universitat Autònoma de Barcelona. Compromès amb el seu país i amb la causa de la justícia i la llibertat, va participar activament en la lluita antifranquista i va ser membre fundador de l’Assemblea de Catalunya. Des del 1977 fins a la seva mort, va dedicar-se a la docència universitària, primerament a l’Escola de Mestres Balmes i després a la Universitat de Vic, en la qual va exercir també els càrrecs de responsable literari de l’Editorial Eumo i de director de la Biblioteca.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any