Arnau Duran: ‘Això ens permet tenir finançament, visibilitat i recursos com els capítols estatals’

  • El president de l'Amical Wikimedia explica què significa el reconeixement oficial de l'entitat dins la comunitat internacional de Wikimedia

VilaWeb
VilaWeb
Martí Crespo
08.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Arnau Duran és president, des de fa poc més d’un mes, de l’Amical Wikimedia. I s’ha estrenat amb força. Des d’aquesta setmana, és el president d’una entitat reconeguda oficialment dins la comunitat internacional de la Fundació Wikimedia. En parlem, amb l’Arnau, del llarg procés fins a arribar al reconeixement, del que significa i de com encara el futur l’associació que dóna suport i recursos a la Viquipèdia i projectes relacionats.

Per què és important, el reconeixement oficial dins la comunitat internacional de la Wikimedia?

–Per nosaltres és important sobretot pel fet de quedar des d’ara sota el paraigües de la fundació internacional i perquè estem al mateix nivell d’unes altres associacions semblants, la majoria de les quals són basades en fronteres estatals. Estant sota aquest mateix paraigües tindrem accés a recursos i finançament, etc., que fins ara no teníem, i això és molt important per a continuar tirant endavant les nostres iniciatives i estar al mateix nivell que els altres. Després de cinc anys de molta paperassa, això ens dóna impuls i energia. I també representa, en certa manera, un reconeixement de Wikimedia a la tasca de la Viquipèdia i els viquipedistes. Perquè la cosa important per a aconseguir això ha estat i és que hi hagi una comunitat activa al darrere, i tenim la sort que la Viquipèdia en català, per cirumstàncies del país i de la llengua, implica molta gent en comparació amb el nombre de parlants que tenim.

Què s’ha reconegut, exactament?

–La Fundació Wikimedia fins ara reconeixia com a entitats afiliades només els anomenats capítols, que eren tots estatals (com Wikimedia Espanya, França, Alemanya…). El que ha passat és que vam aparèixer nosaltres i no sabien què fer-ne: hi havia gent a favor d’un Capítol Catalunya i alguna altra que no. Llavors el que van fer va ésser crear els capítols temàtics, amb el nom d’organitzacions temàtiques. Nosaltres hem estat els primers i pioners d’aquesta mena que hem estat reconeguts, però segurament vindran darrere nostre gent com l’esperanto, el llatí, etc., és a dir, comunitats no basades en fronteres estatals. Gràcies a nosaltres, o per culpa nostra!

I per què ha costat tant, tot plegat?

–Ha costat tant perquè aquesta mena d’organitzacions temàtiques no existien abans. Vam ser nosaltres els que els vam obligar a fer un tipus d’organització diferent per a poder-nos acceptar. Cal no oblidar que nosaltres fem molta i molta feina, que potser alguns altres capítols no fan tant, i a la Wikimedia també els interessava molt d’admetre’ns d’una manera o d’una altra.

Abans d’aparèxier aquest nou estatus d’organització temàtica, ja havíeu demanat d’ésser capítol…

–Sí, nosaltres vam començar fa uns cinc anys aquesta cursa. El primer intent va ésser demanar l’afiliació com a capítol, amb el nom de Wikimedia CAT, però se’ns va negar un parell de vegades. Per això vam haver d’anar redefinint la nostra estratègia, la nostra posició, el nostre tipus d’organització, i finalment hi hem entrat per aquesta via de l’organització temàtica.

Com s’explica aquesta oposició inicial en una comunitat nascuda i desenvolupada a internet com és l’univers de Wikipedia?

–Sí, és totalment incomprensible que justament la Wikipedia, que s’organitza per llengües, les organitzacions que hi hagi al darrere s’organitzin per estats: no té cap mena de sentit.

…a més, hi ha alguns capítols subestatals reconeguts com el de la ciutat de Nova York i el de Macau!

–Bé, nosaltres no ho entenem i estem contents del que hem aconseguit, perquè això ja ens permet tenir el que volem, que és bàsicament finançament, visibilitat i recursos com els altres.

Perquè amb l’organització temàtica acabeu tenint els mateixos drets i deures que els capítols estatals?

–Sí, ens hem preocupat molt i hem insistit molt que ha d’ésser exactament al mateix nivell que els capítols estatals, només que amb un altre nom. N’estem molt contents.

Salvant la distància, el camí que heu seguit em sembla paral·lel al del domini .cat…

–Sí que hi pots trobar aquest paral·lelisme, i suposo que el pots trobar també amb qualsevol organització internacional que intenti ésser reconeguda internacionalment i que topi amb blocatge per una via. Aleshores en busques una altra i la trobes.

I ara, ja reconeguts, què?

–Nosaltres continuarem fent el mateix que fins ara. Però ara amb el reconeixement explícit de la Fundació Wikimedia i amb accés a recursos que fins ara no teníem: específicament, finançament. Continuarem treballant amb museus, biblioteques, educació, etc., però amb més suport al darrere, perquè fins ara depeníem de subvencions i aquesta mena d’acords. I també tindrem veu i vot dins l’organització internacional, que fins ara no teníem, al mateix nivell que els capítols estatals. La importància del reconeixement, doncs, és sobretot interna i també a escala internacional, quant a visibilitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any