L’FMI reconeix ara ‘greus errors’ en el rescat grec

  • Constata que les mesures que va dissenyar 'han enfonsat el país'

VilaWeb
Redacció
06.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Fons Monetari Internacional (FMI) ha reconegut que el programa de rescat de Grècia va tenir ‘errors notables’. Admet que l’experiència recent del país demostra la importància de repartir la càrrega de l’ajust entre tots els nivells de la societat per ‘aconseguir un suport social al programa’. En una avaluació interna sobre el rescat de Grècia, l’FMI subratlla que, de resultes de l’ajuda acordada amb la ‘troica’, la recessió de l’economia grega ha estat ‘molt més profunda que no es preveia amb una desocupació excepcionalment alta’.

També admet que s’ha restaurat la confiança dels mercats, que el sistema bancari ha perdut el 30% dels dipòsits i que el deute públic ha estat massa alt, cosa que ha obligat a restaurar-lo i ha originat danys col·laterals en els balanços dels bancs, ja debilitats per la recessió.

Així mateix, l’organisme dirigit per Christine Lagarde subratlla que, tot i que la competitivitat ha millorat en certa mesura per la caiguda dels salaris, les reformes estructurals s’han estancat i no han aconseguit millores en la productivitat. Malgrat això, l’informe també subratlla que el programa de rescat ha aconseguit notables èxits. En concret, que ha permès mantenir Grècia a la zona euro, aconseguir una ‘forta consolidació fiscal’ i situar el sistema de pensions en un camí ‘viable’.

Així mateix, constata que el risc d’un contagi que hauria pogut tenir efectes greus en l’economia global s’ha contingut ‘relativament bé’, gràcies també al suport dels esforços multilaterals per crear tallafocs.

Respecte de les condicions recollides en el programa, considera que tenien una orientació general apropiada: era inevitable un ràpid ajust fiscal i les mesures per a impulsar la competitivitat i les reformes estructurals eren essencials per a reduir el dèficit. Tot amb tot, reconeix que la capacitat d’aplicar les reformes va ser ‘sobreestimada’, i si el comportament de l’economia grega va ser molt pitjor que no es preveia fou degut a unes previsions massa optimistes, a més de factors exògens.

L’FMI reconeix que hi va haver tensions entre la necessitat de donar suport a Grècia i la preocupació que el deute no fos sostenible, una de les condicions que imposa l’FMI per a les ajudes. Per això es va modificar el criteri d’accés excepcional: per abaixar el llistó de sostenibilitat del deute i incloure-hi casos sistèmics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any