La Dama de Vermell esdevé el símbol de la revolta turca

  • La fotografia d'una professora atacada per la policia inunda internet i les xarxes socials

VilaWeb
Redacció
06.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Es diu Ceyda Sungur i és una ajudant de recerca i professora de la Universitat Tecnològica d’Istambul. Té el despatx acadèmic a la vora mateix del parc Gezi, l’escenari de les protestes a la ciutat més gran de Turquia, que ja fa deu dies que duren. Dimarts Sungur hi va voler entrar per afegir-se a la concentració i va ser agredida per la policia immediatament. Un fotògraf de l’agència Reuters va captar el moment i ahir la fotografia va córrer com la pólvora, convertida en tot un símbol.

El fotògraf Osman Orsal explica que va disparar la càmera pensant que la imatge de la professora Sungur era especial. No ho va pensar aleshores, però després es va adonar que anava vestida amb els colors de la bandera turca. La fotografia és del primer segon de l’incident, quan un policia ben equipat li llança gasos lacrimògens a la cara, i això fa que els cabells li tapin la cara. Immediatament després, un altre policia se li va abraonar i la va pegar.

Ahir van aparèixer tot de fotografies de l’incident fetes per uns altres fotògrafs o per gent amb mòbils. I el nom d’aquesta ajudant de recerca va començar a ocupar les portades de diaris turcs i de tot el món. Tanmateix, Sundur va defugir la notorietat. Va fer públic un breu comunicat en què es limitava a dir que ella era una persona agredida més, com tantes n’hi ha hagudes aquestes darrers dies. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any