Arnaldo Otegi continuarà empresonat

  • El Tribunal Constitucional espanyol decideix de mantenir a la presó els condemnats pel cas Bateragune mentre no hagi resolt el recurs d'empara

VilaWeb
Redacció
04.06.2013 - 10:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional espanyol ha determinat que el polític independentista basc Arnalgo Otegi romangui a la presó, on compleix una condemna de sis anys. També continuaran empresonats la resta de condemnats pel cas Bateragune: Rafa Díez, Sonia Jacinto, Arkaitz Rodríguez i Miren Zabaleta, mentre el tribunal no hagi resolt el recurs d’empara presentat contra la sentència del Tribunal Suprem que els va condemnar.

La fiscalia s’havia pronunciat contra la llibertat dels dirigents independentistes mentre no es resolgués el recurs, al·legant la doctrina general del TC, és a dir, que quan una condemna és superior a cinc anys de presó no se suspèn mentre no s’hagi resolt el recurs. 

Otegi i la resta de condemnats són a la presó des del 13 d’octubre de 2009 acusats d’haver intentat reconstruir Batasuna. El setembre del 2011, l’Audiència Nacional espanyola condemnava Otegi i Díez a deu anys de presó ‘per pertinença a organització terrorista en grau de dirigent’, i Zabaleta, Rodríguez i Jacinto a vuit anys, acusats de pertànyer a banda armada. Txelui Moreno, Mañel Serra i Amaia Esnal van ser absolts. 

Un any després va arribar el veredicte del Tribunal Suprem, que no va admetre els recursos de la defensa però que va reduir la pena: sis anys i mig de presó per a Otegi i Díez, i sis anys per als altres tres. La defensa va recórrer al TC, que després de mesos ha decidit de mantenir-los a la presó fins que no hagi resolt el fons de la qüestió, en què haurà de determinar si anul·la la condemna o hi dóna validesa. Els cinc de Bateragune són a punt de complir quatre anys dins la presó. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any