Catalunya tindrà els seus representants a la UNESCO al marge de la delegació espanyola

  • Mas lamenta que no hi pugui tenir representació permanent, com el Quebec

VilaWeb
ACN
03.06.2013 - 16:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Catalunya enviarà els seus propis representants a la UNESCO, d’acord amb un conveni signat aquest dilluns a París entre el president de la Generalitat, Artur Mas, i la directora general de la UNESCO, Irina Bokova. Tot i que l’acord s’ha fet amb col·laboració amb el govern espanyol, permet a Catalunya tenir “singularitat” dins de la seu de la UNESCO a la capital francesa. “Els representants catalans estaran a les estructures de la UNESCO, no formaran part de la delegació permanent espanyola”, ha assegurat Artur Mas. “No és tot el que desitjaríem, perquè algun dia hauríem de tenir una representació permanent, però és més del que tenim actualment”, ha admès Mas en declaracions a la premsa.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que li agradaria que Catalunya pogués comptar amb una delegació permanent a la seu de la UNESCO, com tenen els estats independents o nacions com el Québec, però que l’acord d’aquest dilluns és “un pas clarament endavant respecte al que hi havia hagut fins ara”.

Mas ha destacat que si Catalunya no té representació permanent és per la manca de voluntat del govern espanyol, perquè a París s’accepta la representació quebequesa, i també es podria permetre la de Catalunya. “A la UNESCO s’acceptaria, però no estem en aquest punt”, ha admès el president de la Generalitat.

Per ara, Mas s’ha mostrat satisfet que Catalunya pugui comptar amb els seus propis representants a París en estades puntuals, en la preparació de projectes i en relacions bilaterals. “És evident que tenim unes eines actuals que considerem insuficients, però les utilitzarem, en tots els terrenys. I si tenim la possibilitat d’estar més ben connectats amb la UNESCO, la nostra responsabilitat és fer-ho”, ha assegurat el president.

El president de la Generalitat espera que el nou paper de Catalunya a la UNESCO permeti desenvolupar “a fons” projectes que en aquests moments estant oberts i ha posat com a exemple la reconversió de l’Hospital de Sant Pau en un clúster d’organismes internacionals. A més, també ha fet referència al reconeixement de patrimoni material com el triangle de Dalí i la portalada de Ripoll, així com el reconeixement paisatgístic del Priorat o la cuina catalana.

Segons Mas, aquesta “no és l’aspiració final” de Catalunya però permet “reforçar” la capacitat del país de relacionar-se internacionalment. Mas ha destacat que totes les institucions i la societat civil catalanes han de saber que “estem entrant en una època en què tenim la possibilitat de situar-nos en el món en tots els terrenys” i que Catalunya ha de tenir sempre “vocació d’obrir-se portes enfora”.

El conveni s’ha pogut firmar en col·laboració amb Madrid i d’acord amb l’Estatut, que preveu “la capacitat de relacionar-se amb organismes internacionals”. El text, ha recordat Mas, “va quedar escapçat pel Tribunal Constitucional, però encara té algunes coses vives”.

Mas intervé a la UNESCO

La signatura del conveni amb la UNESCO s’ha fet el mateix dia que el president Artur Mas ha participat en la sessió d’obertura de la 8ena Conferència Global de la UNESCO a París. El president català ha intervingut en una taula rodona juntament amb el president del Consell Econòmic i Social de l’ONU, Néstor Osorio, el president de la Junta de Supervisió del Grup Clarins, Christian Courtin-Clarins, el soci responsable de l’àrea de Desenvolupament i president de PricewaterhouseCoopers França, Bernard Gainnier, i el president i fundador del World Future Council suec, Jakob Von Uexkull.

Mas ha destacat que Catalunya vol ser líder a nivell internacional en matèria de sostenibilitat, i ha defensat el potencial del país a nivell de turisme i espai per al foment d’una economia basada en la recerca i el coneixement. El president català ha destacat que la crisi i la necessitat de reduir el dèficit suposen dificultats afegides a l’agenda verda dels governs, però ha remarcat la necessitat d’explicar als ciutadans que la protecció del medi ambient pot ser també una font important per a la creació de nous llocs de feina, i sovint més ben pagats. Mas ha explicat que es pot compaginar l’activitat industrial amb el turisme, recordant com el primer polígon químic del sud d’Europa es troba molt a prop d’inversions turístiques com les de Port Aventura o el futur Barcelona World.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any