Arrenca la recollida de vots per la independència

  • La campanya promou que els catalans demanin al Parlament una declaració d'independència fent ús del dret de petició

VilaWeb
Redacció
01.06.2013 - 18:40

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui ha començat la recollida de vots de la campanya ‘Signa un vot per la independència’, a través de la qual s’anima als catalans a exercir el seu dret de petició davant el Parlament. La petició concreta no és altra que instar la cambra catalana a esgotar totes les vies per fer possible la celebració de la consulta no més tard del 31 de maig del 2014. A més, s’insta els representants electes catalans a que, en cas que aquesta fracassi perquè el govern espanyol no l’autoritzi o no accepti els resultats, declarin unilateralment la independència de Catalunya.

Avui la campanya ha començat amb nou meses de recollida en diversos punts de Barcelona; dues a Mataró; dues a la Garriga; una a Sant Vicenç de Montalt; una a Lloret de Mar i una darrera a Caldes de Malavella. Els dies vinents se n’aniran instal·lant més a diversos municipis, que s’anunciaran en aquesta web i en aquesta pàgina de Facebook.

Les persones que s’acosten a les meses omplen una instància mitjançant la qual el que fan és exercir el dret de petició.

Podran signar -només presencialment- majors de 16 anys i tant catalans com espanyols i estrangers. El paper de l’ANC serà únicament fer de dipositària i fer arribar totes les peticions el mateix dia al Parlament. Segons els responsables de la campanya, no s’ha previst una data de presentació de les signatures perquè aquesta és només una eina que es farà servir en cas que la llei de consultes no tiri endavant o que el govern espanyol no accepti els resultats de la consulta.

Aquesta petició s’adreça no només als diputats al Parlament, sinó també als diputats i senadors a les Corts espanyoles i als alcaldes i regidors dels municipis catalans. Segons Agustí Carles, membre de la sectorial de juristes de l’ANC, s’ha fet així perquè no es pot descartar, segons ell, que l’estat suspengui l’autonomia catalana i, en aquest cas, el Parlament no tindria competències però els representants legals dels catalans continuarien sent-ho.

La recollida de vots, presencial

Totes les persones que exerceixen aquesta mena de vot anticipat s’han d’identificar mitjançant el seu DNI -en cas que no siguin estrangers-, cosa que fa que les instàncies s’hagin d’omplir presencialment davant una persona apoderada per l’Assemblea Nacional Catalana. Per això el vot no es pot fer per correu, ni per mitjans electrònics ni es pot delegar en una tercera persona. Estem davant d’un acte de transcendència històrica que avui viu la seva primera jornada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any