La venda del Grup 62 a Planeta per part de la Caixa, a preu de saldo

  • El grup de José Manuel Lara es quedaria per sis milions el 30% de les accions que hi té el banc

VilaWeb
Redacció
01.06.2013 - 11:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cada vegada sembla més clar que Planeta prendrà finalment el control del Grup 62. I ho faria gràcies a una operació per la qual La Caixa hauria venut al grup de José Manuel Lara, per tan sols sis milions d’euros, el 30% de les accions que tenia del grup editorial més important en català, segons que informa Economía Digital. Així, Planeta passaria a tenir el 64% del capital; el 34% de les accions romandria a mans d’Enciclopèdia Catalana i el 2% restant queda repartit en petits accionistes. Amb aquesta operació, el valor de mercat del Grup 62 quedaria establert en uns vint milions d’euros.

Les fonts consultades per VilaWeb no han confirmat ni desmentit aquesta operació, que faria que Planeta guanyés definitivament la pugna amb Enciclopèdia Catalana pel control del Grup 62, que integra Edicions 62, Proa, Empúries i Columna. Lara ja havia imposat com a director general un home del seu equip, i el mes de març passat va aconseguir que el Grup 62 traslladés la seva seu del barri del Raval a l’edifici de Planeta a la Diagonal.

L’any 2006 la creació del Grup 62 va anar precedida d’una operació complexa, de tres bandes, amb un 34% d’accions per al Grup Planeta, un altre 34% per al Grup Enciclopèdia Catalana, i la Caixa, que fins llavors en tenia gairebé el 100% i se’n va quedar el 30% (la resta, un 2%, era per a petits accionistes històrics). L’acord ja establia que la Caixa s’aniria retirant del grup progressivament, perquè considerava que el negoci dels llibres no era pròpiament el seu.

Aquest últim any el procés s’havia anat accelerant, i la Caixa havia manifestat que es volia desprendre de la seva part. Fins ara estava a l’espera de rebre una proposta en ferm de tots dos socis, Planeta i Enciclopèdia Catalana, i tot feia pensar que La Caixa es mantindria en l’accionariat, per més que fos amb un 10% o un 15% de les accions, i que vengués la resta a socis industrials per a finançar el projecte.

Però amb la venda a Planeta de tot el 30% de les accions que tenia al Grup 62, el grup editorial més important de l’edició en català queda en mans del grup més potent en espanyol i ideològicament allunyat del catalanisme.

De fet, Lara, que ha fet gala recentment d’un fort anti-independentisme i que ha dit que s’enduria Planeta fora de Catalunya si s’assolia la independència, ja es vantava durant l’últim Sant Jordi de poder controlar el Grup 62.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any