Comença el judici a Bradley Manning per la filtració a WikiLeaks

  • Fa tres anys que és a la presó, una bona part del temps en situació de confinament

VilaWeb
Redacció
03.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El soldat Bradley Manning, arrestat el maig del 2010 sota l’acusació d’haver filtrat set-cents mil documents classificats del govern dels EUA que va difondre més tard l’organització WikiLeaks, arriba finalment al jutjat després d’uns quants ajornaments. El van empresonar ara fa tres anys, ha passat la meitat del temps confinat en una cel·la de 4,46 metres quadrats i avui el seu cas arriba finalment a un tribunal militar de Maryland.

La jutgessa Denise Lind és l’encarregada de presidir el tribunal contra Manning, de vint-i-cinc anys, que ha estat responsabilitzat de la principal filtració de documents secrets en la història dels EUA: set-centes mil comunicacions classificades, a més del vídeo Collateral Murder. El judici es fa amb grans mesures de seguretat a la base militar de Fort Meade (Maryland). Es calcula que les sessions es poden allargar dotze setmanes i pel tribunal hi passaran centenars de testimonis, entre ambaixadors i oficials militars.

Manning podria ésser condemnat a cadena perpètua per haver ajudat ‘l’enemic’ amb les filtracions, que ha reconegut i justificat com una via per a denunciar els abusos de l’exèrcit nord-americà a l’Afganistan i a l’Irac. ‘Crec que si l’opinió pública tingués accés a la informació, podria ajudar a estendre el debat sobre la política militar i internacional dels EUA’, va testificar. El soldat, que fins abans de la detenció era analista a l’Irac, s’ha declarat fins ara culpable de deu càrrecs menors, dels vint-i-dos de què és acusat.

El cas de Manning s’assembla parcialment al de Daniel Ellsberg, un analista militar que treballava per al Pentàgon fa quaranta anys, durant la guerra del Vietnam. Testimoni de l’actuació de les tropes nord-americanes sobre el terreny, va publicar al diari New York Times un estudi secret, conegut amb el nom de Pentagon Papers, on criticava una guerra que considerava ‘massa costosa i immoral’.

Ellsberg, com molta gent, ha mostrat explícitament la solidaritat amb Manning.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any