Marina Geli: ‘Avui una part de catalans pensa que ens hem desdit del referèndum’

  • 'El PSC ha d'explicar el perquè d'aquesta aliança amb PP i PxC a l'Hospitalet', diu la diputada socialista en aquesta entrevista

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
30.05.2013 - 12:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La moció aprovada ahir pel PSC PP i Plataforma per Catalunya a l’Hospitalet de Llobregat amb per impedir-hi el referèndum ha originat malestar entre els socialistes catalans. La diputada i ex-consellera Marina Geli ha dit que no l’entenia pas, aquesta moció, i ha demanat al partit que s’expliqués i que deixés clar que defensa el dret de decidir i la demanda d’un referèndum, tal com expressava en el programa electoral. ‘Avui, una part dels catalans creuen que nosaltres ens n’hem desdit’, es lamenta Geli.

—Què en penseu, de la moció aprovada a l’Hospitalet de Llobregat?
—No l’entenc. El PSC haurà d’explicar el perquè d’aquesta aliança amb el PP i PxC, que manifestament s’han expressat contra la voluntat de buscar cap mena d’acord per a un referèndum. Perquè el PSC hi és favorable, i som en la comissió parlamentària pel dret de decidir. Això s’haurà d’aclarir molt perquè si no la impressió que fa aquesta aliança és que el PSC ha reculat i que ja no és partidari d’anar junts amb una majoria social i política per fer un referèndum. Avui una part dels catalans creuen que nosaltres ens hem desdit d’allò que deia el programa electoral, que anem contra el referèndum i que hi farem campanya contra si no és dins de la legalitat. No hem canviat la posició, al PSC.

—Sí que dieu que el referèndum s’ha de fer dins de la legalitat.
—És clar que ha de ser dins de legalitat, en principi dins de la legalitat espanyola i, en tot cas, per defecte, l’europea i la internacional. També és cert que és un error que CiU i ERC hagin pactat la data. Havia de ser dins aquesta legislatura per intentar tots junts, la majoria que som partidaris del dret de decidir, de convèncer que els catalans ens hem de poder expressar.

—El problema és l’alineació amb PP i sobretot amb el PxC
—Exactament. La Núria Marín, que és de la nostra executiva, no li he sentit a dir mai que vagi contra el referèndum. Una altra cosa és fer-ho dins la legalitat i el temps per fer-lo, el moment de fer-lo. I si ens hem de saltar la legalitat. Però encara no som en aquest moment. En el cas d’IU, m’alegra que un partit que té un acord amb ICV-EUiA s’aboqui amb això. Si des de l’esquerra fan això no sé per què no ens hem de donar un temps per convèncer el PSOE.

—Penseu que el PSOE farà un pas com el d’Esquerra Unida d’ahir de donar suport al referèndum?
—Encara sóc a l’etapa d’intentar convèncer. Ja fa temps que dic que des de l’esquerra esperem un Cameron. Al Regne Unit va passar que el cap de govern, quan va veure que hi havia una majoria social que volia un referèndum, va interpretar, li agradés o no, que havia de buscar els mecanismes polítics, instrumentals i jurídics per fer-lo. Vull pensar que el PSOE farà igual que ha fet IU. Perquè és una qüestió de regeneració democràtica. És simple: si hi ha una majoria social a favor d’un referèndum costa d’explicar per què no s’ha de fer. Hi ha una majoria per al referèndum que no podem malmetre, i esperem encara el PSOE, per més que diguin que no. De moment ja han acceptat que hi ha d’haver un nou marc constitucional després de trenta-cinc anys.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any