Les exposicions La Veu de la Terra s’estrenen a Mollerussa amb la dedicada a escriptors del Pla d’Urgell

  • La iniciativa vol “fer visibles els autors que fan literatura a comarques”

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Valeri Serra, Jaume Vila, Francesc Pascual, Maria Mercè Marçal, Josep Borrell, Toni Castellseguer i Joan Francesc Dalmau són els escriptors del Pla d’Urgell que surten a l’exposició La Veu de la Terra, la primera de la sèrie i que es podrà veure a Mollerussa a partir del 31 de maig.

Segons ha explicat Josep Borrel, director territorial de Cultura a Lleida, són set autors de diferents generacions nascuts o vinculats al Pla d’Urgell que han plasmat el paisatge tant humà com físic de la comarca en les seves creacions. Borrell ha explicat que aquesta exposició forma part d’una sèrie de mostres que també es faran a la resta de comarques de Ponent. I que s’ha volgut començar per la del Pla, coincidint amb la celebració dels 25 anys de la creació de la comarca del Pla d’Urgell. Abans de ser preguntat i fent broma ha dit que la commemoració és el motiu de la tria del Pla i no el fet de ell mateix surti a la tria d’autors. També ha explicat que s’ha inclòs Valeri Serra perquè és l’autor “de la plana d’Urgell, el Mascançà” abans de la creació de la divisió comarcal de la Generalitat republicana i que sortirà en altres comarques.

Reconeixement

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, per la seva part, ha reivindicat la necessitat de “projectar el Pla d’Urgell amb autors vius i també que ens han deixat per tal de visualitzar a través de la poesia i la literatura on som i d’on venim”. Solsona ha qualificat d’encert el fet que la mostra serveixi també per celebrar les bodes de plata de la comarca. Per la seva banda, Rosa Pujol, vicepresidenta de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), ha destacat la importància de fer un reconeixement als escriptors de cada una de les comarques de Ponent que “han reflectit la vida i el paisatge d’allà on van néixer i créixer”. El president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Francesc Fabregat, ha indicat, per la seva part, que si bé hi ha autors de més rellevància com pot ser la Maria Mercè Marçal, la mostra ha de servir per destacar la tasca d’altres escriptors menys coneguts que també han parlat de la seva terra.

Una trentena d’autors

A banda de presentar en set plafons diferenciats la vida i l’obra de Valeri Serra (Castellserà 1875-Barcelona 1938), Jaume Vila (la Fulliola 1917-1998), Francesc Pascual (Castellnou de Seana 1934), Maria Mercè Marçal (Ivars d’Urgell 1952-Barcelona 1998), Josep Borrell (Mollerussa 1954), Toni Castellsaguer (Mollerussa 1954-1989) i Joan Francesc Dalmau (Miralcamp 1968), l’exposició també presentarà un plafó conjunt on es farà un reconeixement a 26 escriptors i escriptores més del Pla d’Urgell entre els quals destaca Fra Jeroni de Torregrossa, Carles Porta de Vila-sana, Sebastià Serrano de Bellvís o Joan Solà de Bell-lloc entre altres, segons ha explicat la comissaria de l’exposició Montserrat Trepat. La comissària ha agraït la col·laboració de les diferents entitats implicades com la Biblioteca Comarcal Jaume Vila o bé l’Arxiu Comarcal del Pla d’Urgell en fer la selecció del material. L’exposició va acompanyada d’un audiovisual, produït per Plandora, on membres del Teatre La Portalada llegeixen fragments dels autors seleccionats en indrets relacionats a la seva obra.

Inauguració

L’exposició, promoguda pel departament de Cultura i l’IEI, s’inaugurarà el divendres, dia 31, a les vuit del vespre, i es podrà veure a la Biblioteca Comarcal durant un mes i mig. Després es podrà veure en diferents poblacions del Pla d’Urgell.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb el municipi al Fòrum de Mollerussa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any