Jordi Sebastià: ‘La manera de fer de Burjassot molesta’

  • Entrevista al batlle de Burjassot, que últimament ha rebut un seguit d'intimidacions feixistes i que avui es trobarà una manifestació ultra en la qual participa el PP, durant el ple municipal

VilaWeb
Roger Cassany
28.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Burjassot ha estat darrerament escenari de diverses accions violentes de l’extrema dreta, amb intimidacions adreçades especialment al batlle, Jordi Sebastià (Compromís). I aquesta vesprada grups d’ultradreta com ara España 2000, convocats pel Grup d’Acció Valencianista (GAV), històrica organització blavera i violenta, es manifestaran davant l’ajuntament, durant el ple municipal. El PP de Burjassot no únicament hi ha donat suport, sinó que ha fet una crida pública a participar-hi. D’aquest arrenglerament del PP amb l’extrema dreta feixista, del silenci de Fabra i de com es viu tot plegat al municipi n’hem parlat amb el batlle, que malgrat totes les agressions no s’ha arronsat i ha respost amb indiferència als grups que proven d’intimidar-lo. Una indiferència que molesta, igual que, com diu ell mateix, la manera de fer, amb una política econòmica i uns pressupostos oposats a allò que prediquen els governs valencià i espanyol.

Sembla que avui tindreu un ple mogut…
—La concentració és de 19.00 a 21.00. I el ple comença a les 20.00. A mi l’única cosa que em preocupa és que els veïns que vulguen venir al ple puguen tenir por per culpa de la concentració. Per la resta, farem el ple amb total normalitat, com sempre.

És una concentració contra…?
—No sé ben bé contra què, perquè no és contra la gestió del govern municipal. Més aviat pense que és contra la meua persona directament. No és contra cap decisió presa per l’ajuntament, no és contra el pla general que acabem d’aprovar, no és contra la política de serveis municipals, etc.

El cartell diu que és contra les ‘orgies catalanistes’…
— Sí, proven de fer renàixer l’anticatalanisme. La meua tesi és que han passat unes quantes coses: a Alcoi es va trencar el pacte d’esquerres, a Tavernes de la Valldigna hi ha una moció de censura, amb una trànsfuga d’Esquerra Unida, que vol llevar l’alcaldia a Compromís, etc. I Burjassot ha quedat com un reducte, un referent, de govern progressista i valencianista. A més, molt a prop de la ciutat de València. I això molesta. La manera de fer de Burjassot molesta. Perquè a la dreta se li acaben els arguments. La fórmula 1 i els circs similars ja no funcionen. La seua política econòmica ens ha instal·lat en la pobresa i la gent està molt enfadada. Hi ha gent que passa fam. I una manera de despistar això és traure el fantasma de l’anticatalanisme una vegada més.

El PP també s’ha adherit a la concentració, juntament amb grups ultres com España 2000…
—Sí, és molt greu. Parlava del fantasma de l’anticatalanisme. Traure’l, com han fet, és molt perillós. Perquè aquest fantasma és com el monstre de Frankenstein. Hi ha un moment a partir del qual va a soles i el doctor ja no el controla. I crec que és això que li ha passat al PP de Burjassot. Ja li va bé que hi haja gent d’España 2000 i més feixistes, diguem-ho clarament, que s’hagen clavat amb l’alcalde, perquè d’aquesta manera l’alcalde ha de dedicar una part de l’atenció en això, que és un tema banal, i no en unes altres coses. Perquè Burjassot té problemes més importants i perdre energia en segons què no ens convé. Ara, trobe molt greu que només España 2000 i el PP de Burjassot hagen fet una convocatòria pública animant la gent a anar a la concentració.

El PP valencià no ha pas desautoritzat el de Burjassot…
—No. I això és molt greu. No oblidem que el PP és el partit que governa al País Valencià i també és el partit que governa a Espanya. I que ara s’ajunte amb una gent extremista, ultra, antidemocràtica, etc, és senzillament molt greu. No oblidem que qui ha demanat els permisos per a la concentració és el GAV, el Grup d’Acció Valencianista, que aviat hauria de dir-se Grup d’Accions Violentes o d’Accions Vandàliques. I qui físicament demana el permís és el seu president, que fa pocs dies va haver de ser expulsat de l’ajuntament pels aldarulls que va causar quan va boicotar un acte. Amb eixa gent s’ajunta el partit que ens governa? El PP s’arrenglera amb ells? A l’altra banda del demòcrates? És una mala jugada que li pesarà tota la legislatura.

Us sentiu acompanyat?
—Totalment. Tinc tota gent de Compromís al darrere i el suport de molta gent de Burjassot i de fora. Tan sols patesc un poquet per la gent del poble. No m’agrada que els veïns del poble se senten agredits. Però cap als que es concentren, indiferència total. Si fos una protesta contra una decisió de l’ajuntament, aleshores almenys tindria l’obligació d’escoltar-los i d’estar atent a les seues demandes, però és una manifestació contra les ‘orgies catalanistes’… Per tant, res de res. I dimecres, altre cop a la feina. Em sento acollit i tranquil. Vaig amb bicicleta a comprar i a fer cafè. El poble viu tranquil. La tensió, en realitat, ve de fora.

Darrerament hi ha hagut unes quantes accions violentes precisament a Burjassot…
—Burjassot és un poble de classe mitjana baixa, obrera. No hi ha polígons industrials i els únics ingressos que té vénen del petit comerç. Tenim cinc mil desocupats, tenim desnonaments, gent que no cobra la renda garantida perquè la Generalitat no la paga, etc. Hi ha problemes de veritat. I la política econòmica que apliquem no respon als criteris que marquen tant el govern central com el govern de la Generalitat. No hem tancat l’empresa municipal, no hem retallat els serveis socials, ho trampegem amb moltes dificultats, però no som ací per abandonar la gent. I m’imagine que això, com deia, molesta, perquè malgrat tot anem endavant i poc o molt el poble funciona.

A diferència d’alguns altres municipis…
—Sí, és que estem envoltats de pobles que fan el contrari: Paterna ha tancat dues empreses municipals i ha deixat gent sense feina. A València, que és ací al costat, s’han enviat molts treballadors de l’empresa municipal de transports al carrer… I nosaltres ens mantenim, sense abaixar el cap, aquest és el repte. I això, a alguns, els emprenya. I, a més, el pacte de govern de tres partits amb diferències importantíssimes, el mantenim. Complim els pactes i som gent de paraula. I veure que som un exemple i que en sóc jo l’alcalde fa ràbia a molta gent.

Dèieu que la tensió ve de fora. D’on ve?
—Les forces de la ultradreta de València han agafat Burjassot com a objectiu. En part, perquè hi sóc jo, per la trajectòria que tinc com a periodista, que temps enrere vaig investigar les trames ultres valencianes, perquè sóc valencianista, perquè no me n’amague mai, sóc soci d’Acció Cultural, sóc soci fundador del Bassot de Burjassot, n’estic orgullós, etc. Però és que, a més a més, tenim un govern progressista que no fa cas d’allò que li diuen que faça els governs valencià i espanyol. Tenim la nostra pròpia manera de fer. I la gent ho valora. Però efectivament, a alguns, la majoria de fora, els molesta.

De fet, el govern espanyol no ha prohibit la concentració i Fabra, com dèiem, no ha desautoritzat en cap moment el PP de Burjassot…
—Efectivament. Em vaig reunir amb la delegada del govern i li vaig demanar que si no hi havia raons per a prohibir-la, ací som tots demòcrates i que, per tant, endavant, però que sí que em semblava un error el lloc de la concentració, davant de l’ajuntament, perquè la gent vol entrar al plenari. Però van dir que no hi havia motius per a canviar el lloc. Van dir que estaven alerta per a assegurar el bon funcionament del ple. I la policia local d’ací també està especialment avisada i en alerta. Per primera volta demanarem el DNI per entrar al plenari. A mi m’incomoda, però no tenim més remei. I el PP, és cert, de moment calla.

Quina interpretació en feu, d’aquest silenci?
—En primer lloc, no vull deixar de dir que el País Valencià a voltes dóna una imatge a fora desvirtuada. El País Valencià no és España 2000, ni de bon tros. En aquest cas és una anomalia el fet que el PP jugue de manera tan oberta amb l’extrema dreta. I açò quan no té més elements amb què jugar. La concentració, vull pensar-ho així, és la desesperació del PP. Però al País Valencià hi ha tot de moviments socials i culturals que aquests últims anys s’han fet molt potents i molt interessants. Hi ha un desig de canvi molt palpable. Vull entendre aquesta manifestació com l’agonia final del PP. I l’agonia final d’aquest dreta tan extrema. Com ho fan? Concentrant totes les forces a Burjassot per tot això que hem comentat. Ens ha tocat la negra. Què hi farem. Continuarem treballant amb alegria i ja està.

Veieu en tot això un possible retorn de la batalla de València?
—Crec que és un intent de recuperar-la a falta de més arguments. Però és un intent a la desesperada que espere i confie que no funcionarà. La gent ja no es deixa enganyar tan fàcilment com abans. Sobretot perquè ara hi ha molta d’aquesta mateixa gent que viu en la pobresa i que passa fam. I no és estúpida.

Editorial de Vicent Partal: Una barricada democràtica per Burjassot

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any