El Fòrum Social per la Pau recomana el desarmament d’ETA i la reinserció integral dels presoners

VilaWeb
Redacció
27.05.2013 - 12:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Fòrum Social per la Pau impulsat per Lokarri i Bake Bidea, ha presentat avui una bateria de recomanacions per avançar en el procés de pau al País Basc, en què aposten per culminar el procés de desmantellament d’armes i estructures militar d’ETA i emprendre un procés per a la reintegració dels presoners i els fugitius de la banda.

En una compareixença al Palau d’Aiete, el coordinador de Lokarri i el relator Andy Carl han fet públiques dotze conclusions obtingudes arran del Fòrum i han aconsellat que el procés d’integració dels presoners es faci per vies legals, ‘acceptant que sigui integral, que s’ha de desenvolupar de manera individualitzada, esgraonada i en un temps prudencial’.

El Fòrum considera que aquest procés requeriria, per part dels presoners, ‘mostrar el compromís amb el nou escenari de pau i renunciar a vies violentes’. També diu que, ‘en el seu cas, hi ha d’haver un reconeixement del dany causat com a conseqüència de la seva actuació’ i proposa un mecanisme per a la veritat i la reconciliació, i una base de dades pública, oficial i completa de totes les víctimes i vulneracions de drets humans. 

A més, ‘amb l’objectiu de garantir la seguretat a tota la ciutadania i com a part essencial del procés de pau’, recomana ‘el disseny d’un procés controlat, ordenat i consensuat que culmini amb el desmantellament d’armes i estructures militars d’ETA’. Finalment, també proposa reformes legislatives per a garantir els drets humans i que la justícia s’apliqui tenint en compte el context del procés de pau. 

Carl ha dit que la comunitat internacional estava ‘molt pendent’ de què passa al País Basc, ja que ‘cerca un nou camí per a la consecució de la pau’. Els membres del Fòrum faran arribar aquestes recomanacions a institucions i partits amb la intenció que serveixi ‘per a cercar noves solucions’. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any