El ‘sí’ arrasa en el primer referèndum sobre la reunificació a Irlanda

  • Amb una participació del 42% · La iniciativa United Ireland-You Decide s'ha inspirat en l'èxit de les consultes sobre la independència catalanes

VilaWeb
Redacció
25.05.2013 - 23:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quinze anys després dels Acords de Divendres Sant, que preveuen que es pugui fer un referèndum d’autodeterminació sota certes condicions, avui s’han engegat una sèrie de referèndums populars per a avançar cap a la convocatòria d’un d’oficial. La primera consulta popular, altament inspirada en les consultes sobre la independència de Catalunya, s’ha fet a les comunitats de Crossmaglen i Creggan Upper, separades actualment per la frontera. El resultat, avançat per la ogranització viva Twitter, ha estat clar: 92% dels vots han estat favorables a la reunificació d’Irlanda i, el 7,3%, contraris. La participació ha estat del 42, una xifra més alta del que és habitual en una consulta a Irlanda.

Els referèndums són impulsats per la societat civil, sota la campanya ‘United Ireland-You Decide: A People’s Referendum’ amb la intenció d’d’activar el debat sobre la unificació de l’illa des de la base i, específicament, s’explica a la ciutadania la clàusula dels Acords de Divendres Sant que consagra la possibilitat de convocar una consulta.

El primer ‘Arenys de Munt irlandès’ es fa a Crossmaglen (comtat d’Armagh) i Creggan Upper (comtat de Louth), dues comunitats que es ressenten dels efectes de la frontera amb dos sistemes educatius, dos sistemes sanitaris, dues monedes, dues polítiques d’impostos… Durant tot el dia, els habitants més grans de setze anys podran respondre amb un sí o un no la pregunta següent: ‘Irlanda s’hauria de reunificar?’

La consulta d’avui és el primer pas de la iniciativa United Ireland-You Decide, que preveu més referèndums per la geografia irlandesa durant la tardor i l’any vinent.

L’èxit de les consultes populars sobre la independència de Catalunya ha estat una de les fonts d’inspiració i motivacions principals de la campanya irlandesa. De fet, el diputat d’ERC Alfred Bosch va tenir l’oportunitat d’explicar l’experiència catalana a la conferència anual del Sinn Féin, el mes passat (vídeo), i avui ha participat a la consulta com a observador internacional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any