El ‘sí’ a la sobirania fiscal s’imposa a Seva

  • Els partidaris de pagar a l'Agència Catalana guanyen amb el 97,85% dels vots i una participació del 22,84%

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els habitants de Seva (Osona) han votat avui en una consultasi volen continuar pagant els impostos a la Hisenda espanyola o bé fer un acte de sobirania fiscal i començar a pagar-los a l’Agència Tributària de Catalunya. 

Un total de 638 veïns del municipi de Seva (Osona) han votat favorablement aquest diumenge a la pregunta que els ha plantejat el consistori: ‘Vols que l’Ajuntament de Seva pagui els teus impostos a l’Agència Tributària de Catalunya?’. Els vots del ‘sí’ han sumat un 97,85%, mentre que hi ha hagut 9 vots negatius i 4 en blanc. La participació ha estat del 22,84%. L’Ajuntament ja ha avançat que la consulta serà vinculant i, per tant, en els propers dies farà els passos necessaris per pagar l’IVA i l’IRPF a la Generalitat, en comptes de fer-ho a l’Hisenda espanyola. 

Aquesta consulta té una força especial, car ha estat consensuada per tots els regidors de l’ajuntament (onze), tant de l’equip de govern (Unió Municipal, CUP i Independents per Seva) com de l’oposició (CiU). La iniciativa, a més, té el suport de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

En un comunicat, la CUP qualifica d’acte ‘de valentia, transparència i participació popular’. I defensa que es comenci ‘a estendre la desobediència i a exercir la independència respecte l’estat’. ‘Aquest hauria de ser el començament ‘d’un procés d’insubmissió i desobediència en tots els àmbits que acabi portant a un procés constituent popular i de ruptura amb l’estat espanyol’, afegeix l’organització.

El grup d’ajuntaments insubmisos creix

Els ajuntaments que ja han optat per pagar els seus impostos a Catalunya i no directament a Hisenda són Arenys de Munt, Gallifa, Llinars del Vallès, Premià de Dalt, Alella, Campdevànol, Ripoll, Sant Jaume de Llierca, Sant Julià de Llor i Bonmatí, Viladamat i Marçà. Vic encara no ho ha fet, però ho farà a partir del mes de juliol, després d’haver aprovat aquest mes de maig una moció que així ho promovia. I Torelló votarà una moció similar demà dilluns.

Aval de la Generalitat

La Generalitat ja va avalar la decisió d’aquests ajuntaments assegurant que aquesta acció és dins de la llei, car els impostos que es paguin a l’agència catalana seran transferits a Hisenda, de manera que el govern entén que ningú no deixa de complir les obligacions fiscals.

Alhora, el conseller de Presidència, Francesc Homs, ha anunciat que la Generalitat prepara un mecanisme perquè els ajuntaments puguin generalitzar aquesta pràctica tributària, cosa que hauria de ser l’embrió d’una futura hisenda pròpia catalana.

Seva es va proclamar el setembre passat territori català lliure i sobirà i és membre de l’Associació de Municipis per la Independència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any