La història del pànic espanyol a l’acceptació de Gibraltar per la UEFA

  • L'any 2007 va amenaçar de retirar tots els equips de competicions europees · Platini explica perquè no s'ha tractat el cas català

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les pors i amenaces de d’Espanya contra l’admisssió de Gibraltar com a membre de ple dret de la UEFA vénen de lluny. Ahir, però, finalment, la UEFA no va cedir a les pressions espanyoles i l’Associació de Futbol Gibraltarenca (GFA) fou estat admesa com a membre de ple dret al 36è congrés de la UEFA. Només Espanya i Bielorússia s’han oposat a l’admissió.

Aquesta oposició, però, ja va començar anys enrere. La primera petició de Gibraltar, l’any 1997, fou refusada únicament per la negativa espanyola que, tal com explicava ahir el diari anglès The Guardian, entenia l’acceptació de Gibraltar com un precedent per a futures peticions vingudes de Catalunya o del País Basc.

L’any 2007 Gibraltar va tornar a demanar de ser admès a la UEFA, però aleshores la petició tampoc no va prosperar. El motiu? Espanya havia amenaçat de retirar de les competicions europees tots els equips de la Federació Espanyola de Futbol.

Què ha canviat aquesta vegada? Bàsicament, que el comitè executiu de la UEFA va admetre Gibraltar com a membre provisional l’octubre passat, responent a una sentència del Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) de l’agost del 2011. I això que votació d’ahir es va fer novament enmig d’una gran campanya en contra d’Espanya. Segons que publicava el New York Times, el govern espanyol havia arribat a amenaçar de retirar clubs com el Barça i el Reial Madrid de les competicions europees si finalment es reconeixia la selecció de Gibraltar.

‘Espanya ha anat més enllà, fins al punt d’amenaçar de deixar fora de competicions europees clubs com el Madrid i el Barça si Gibraltar és reconegut com a país independent futbolísticament’, deia el diari nord-americà. Responent a una pregunta parlamentària formulada pel diputat d’ERC Alfred Bosch, el mes de desembre passat, sobre el refús del fet que Gibraltar sigui membre de la UEFA, el govern espanyol va dir: ‘El govern continuarà oposant-se per tots els mitjans jurídics possibles a admetre l’Associació de Futbol de Gibraltar com a membre de ple dret de la UEFA.’ I afegia que no permetria que la selecció espanyola arribés a jugar mai cap partit contra Gibraltar.

De fet, la UEFA ha decidit que Gibraltar i Espanya no es puguin enfrontar entre ells en el sorteig de les competicions, tal com passa ara amb Armènia i Azerbaidjan, i només s’enfrontarien si arribessin a les fases finals.

Llarga lluita pel reconeixement

L’associació gibraltarenca recull en aquesta pàgina la llarga batalla pel reconeixement. S’hi poden descobrir detalls com aquest: ‘El desembre del 2006, la Federació de Futbol espanyola va argumentar contra la sol·licitud de la GFA que els terrenys on hi havia l’estadi de futbol [de Gibraltar], del 1949, eren en un territori que Espanya considerava que li pertanyia segons el tractat d’Utrecht del 1713.’

Campanya en favor del ’54è equip’

Gràcies al reconeixement provisional obtingut l’octubre passat, l’equip de futbol sala del penyal ja va poder competir en la fase de classificació de l’Eurocopa del 2014. A partir d’aquella experiència, la GFA va obrir la campanya ‘Estem preparats‘.

Amb el nom de Gibraltar Team 54 es va activar una pàgina web i comptes a Facebook i Twitter, on s’expliquen els motius pels quals l’associació vol esdevenir ‘el 54è membre de ple dret de la família UEFA’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any