Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Divendres  24.05.2013  18:47

Les balances fiscals, explicades per Sala i Martín

Vídeo de la intervenció al programa 'Divendres' de TV3 del professor, que en fa una anàlisi aclaridora

Men?ame
 

L'economista Xavier Sala i Martín (@xsalaimartin), catedràtic i professor de la universitat de Columbia de Nova York, explica en aquest vídeo què són les balances fiscals i n'analitza les xifres que s'han fet públiques aquesta setmana. Sala-i-Martín explica de manera especialment aclaridora quines són les fórmules per a calcular aquestes balances fiscals i perquè preval un mètode o l'altre. La resposta depèn de quina pregunta ens fem i quina dada volem obtenir.

Pel professor, la pregunta que ens hem fer és, per a calcular el dèficit fiscal: 'quin és l'impacte econòmic de la redistribució que fa Espanya dels impostos que paga cada comunitat autònoma? I quin és el retorn per a cada ciutadà en forma d'inversions?' Fent aquest càlcul, que per a aquesta pregunta es fa amb el mètode del flux monetari, el dèficit fiscal és del 8,5%, uns 16.500 milions d'euros per al 2010, el més gran d'Europa. 'Si volem saber l'impacte, que és el que ens interessa, l'únic mètode és el del flux monetari, és a dir, 16.500 milions, punt final', diu. I explica com s'ho fa el govern espanyol per dir que millora el finançament de Catalunya cada vegada que un govern diferent el negocia i en canvi el dèficit fiscal es manté any rere any entorn al 8%.

Vegeu el vídeo íntegre de la seva intervenció: