Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dimecres  22.05.2013  06:00

PP i UPyD es neguen a condemnar el franquisme

No volen que el 18 de juliol sigui el dia contra el franquisme · La proposta la presentaren ahir Esquerra Unida i ICV al congrés espanyol

Men?ame
 

El grup de l'Esquerra Plural (Esquerra Unida, ICV-Verds i la Chunta) va presentar ahir al parlament espanyol una proposició de llei per a declarar el 18 de juliol, oficialment, dia de condemna de la dictadura franquista. El Partit Popular va votar contra la proposta, adduint que la constitució ja havia superat els debats sobre el passat i ara calia mirar al futur. UPyD es va abstenir i, doncs, es va afegir a la negativa del PP de condemnar el franquisme.

UPyD ho feia saber per mitjà de dos piulets de Twitter: 'Condemnem qualsevol dictadura, crim i qualsevol mena de negacionisme? Òbviament sí. Per una via declarativa, que obri debats històrics, cicatrius, i converteixi el parlament en una acadèmia d'història? Òbviament no.' 

Per una altra banda, el PSOE, el PNB i els grups d'esquerra del grup mixt van votar a favor de la proposició de llei perquè es pogués debatre. 

A la majoria dels països europeus que van viure una dictadura al segle XX s'han instituït jornades de condemna del règim o bé de record dels qui hi van resistir. Espanya n'és una excepció, car quasi vuitanta anys després del cop d'estat encara no hi ha cap declaració oficial de rebuig a la rebel·lió encapçalada pel general Franco. 

Tardà, al PP: 'Sou la vergonya del món democràtic'

En el debat de la proposta, el portaveu d'IU-ICV, José Luis Centella, va defensar la proposició de llei com una iniciativa oportuna i necessària perquè les víctimes necessiten que se sàpiga la veritat i que es reparin els danys que va causar la dictadura. 'Avui encara més de 100.000 espanyols continuen desapareguts des de la guerra civil, mentre que es manté el dictador enterrat en un gran monument, compartint l'espai amb les seves víctimes', va dir Centella.

Per una altra banda, Joan Tardà (ERC) va dir als diputats del PP que eren 'la vergonya del món democràtic', i ho va aprofitar per demanar la dimissió de la delegada del govern espanyol a Catalunya per haver retut homenatge als membres de la División Azul nazi. A més, va recordar que Manuel Fraga era corresponsable de la repressió i que el rei Juan Carlos era còmplice dels assassinats de la dictadura quan era príncep.