Mas creu que es faran eleccions plebiscitàries si no hi ha consulta tot i que no és l’escenari ‘més desitjat’

  • El president de la Generalitat prioritza l'ordre per davant dels ideals perquè 'un país trencat no pot avançar'

VilaWeb
ACN
20.05.2013 - 19:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, planteja la possibilitat de fer unes eleccions amb caràcter plebiscitari com a ‘últim recurs’ en cas que no es pugui convocar una consulta. En una entrevista inèdita inclosa en el llibre ‘Ara que no ens escolta ningú’ de Jordi Cabré, Mas defensa que el referèndum és la fórmula que es fa servir als països desenvolupats. Però afegeix que si no s’acaba fent una consulta, ‘segurament s’haurà de fer a través d’unes eleccions amb caràcter plebiscitari’, tot i que considera que aquest escenari ‘no és el més desitjable’.

D’una altra banda, coincideix amb Francesc Cambó que ‘l’ordre va primer que els ideals’: ‘Un país trencat no pot avançar.’

Mas creu que unes eleccions plebiscitàries han de ser ‘l’últim recurs’ perquè el referèndum és la fórmula que es fa servir als països desenvolupats. ‘Així s’entén al món: o un referèndum o, si no pot ser, doncs una consulta amb valor polític. Escòcia o el Quebec són exemples de comportament democràtic, en aquest sentit.’

Ara, si no hi ha consulta, Mas creu que ‘segurament s’haurà de fer a través d’unes eleccions amb caràcter plebiscitari’. Un escenari que segons el cap de l’executiu català no és el més desitjable perquè ‘els programes electorals han de poder parlar de més coses’.

Sobre la necessitat de convocar una consulta sobre el futur de Catalunya, el president defensa que ‘primer és la democràcia i després l’estat de dret’ i no a l’inrevés. Amb aquest argument aposta perquè les lleis s’adaptin a l’evolució democràtica de la societat i alerta que ‘l’estat de dret pot arribar a ser un adversari de la democràcia’.

Al llarg de l’entrevista, el president contrasta les seves opinions amb les de personatges històrics com Antoni Gaudí, Enric Prat de la Riba, Francesc Cambó i Francesc Macià, amb qui l’autor del llibre manté diàlegs ficticis. En aquest context, el president recorda que l’estat català de Francesc Macià va ‘durar ben poc’ i conclou que és millor fer bé les coses. A més, assenyala que el president republicà va optar finalment per millorar el que hi havia i no ‘per improvisar qualsevol cosa’.

En un moment de la conversa, l’autor li pregunta si primer se situa l’ordre o els ideals. Mas coincideix amb el fundador de la Lliga Regionalista Francesc Cambó que l’ordre va primer que els ideals i argument que ‘un país trencat no pot avançar, i històricament sempre ha estat un desastre’.

També reflexiona sobre el messianisme d’alguns dels personatges històrics i assegura que el de Macià és ben vist perquè ‘va tenir la sort de la brevetat’. Segons Mas, Catalunya no accepta gaire bé sobresortir per damunt dels altres i ‘talla les ales a aquells que volen protagonitzar un moment important. I això el fa un país més feble, més dèbil’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any