La consellera Rigau insisteix que Catalunya no aplicarà una reforma de Wert que ‘torna als anys 1970’

  • Avisa que pot fer desaparèixer en cinc anys la història de Catalunya i l'estudi de les comarques

VilaWeb
Redacció
20.05.2013 - 10:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha tornat a carregar contra la LOMQE en unes quantes entrevistes radiofòniques. A RAC1, Rigau ha assegurat que si s’acaba aplicant la redacció actual del projecte de llei, ‘en cinc anys poden desaparèixer la història de Catalunya i de les comarques de les aules’. Ara, la consellera ha insistit que la Generalitat no aplicarà la llei del ministre José Ignacio Wert, sense parlar d’insubmissió, perquè va en contra de l’estatut atès que preveu la segregació dels alumnes segons la llengua. A Catalunya Ràdio, Rigau ha criticat durament el contingut centralitzador del projecte de llei i ha lamentat que ni el PSOE ni els governs autonòmics no s’hi hagin posicionat frontalment en contra.

La consellera ha advertit que el projecte del ministre d’Educació espanyol és una ‘llei política’ que té per objectiu acabar imposant el ‘bilingüisme integrador’, és a dir, que la meitat de l’ensenyament sigui en castellà a totes les escoles. ‘L’objectiu de Wert és que la Generalitat imposi el català i el castellà a l’escola. Però donar igual a qui té un pes diferent, és matar el feble’, ha afegit.

Per això, Irene Rigau ha insistit que no es pot aplicar: ‘Continuarem amb els litigis als tribunals, on hem anat guanyant batalles. Però passa que aquesta és una batalla més àmplia, perquè respon a una estratègia del govern de Mariano Rajoy per minar la moral de Catalunya.’

Crítica al PSOE i els govern autonòmics

Per Rigau, la Generalitat no pot aplicar la LOMQE perquè representa el model centralitzador i uniforme que el PP vol imposar. La Generalitat critica la llei tant per qüestions de llengua com per qüestions de contingut. Sobre aquestes últimes, la consellera d’Ensenyament ha afirmat que poden acabar afectant estructuralment les matèries que s’imparteixen avui a les escoles catalanes: ‘Ells poden fer el qüestionari i dir sobre què examinaran i sobre què han de fer l’oferta de materials els llibres de text. Per tant, en cinc anys poden desaparèixer la història de Catalunya i de les comarques de les aules i del material digital’, ha advertit. Segons la consellera, la LOMQE portaria el sistema educatiu a una situació prèvia al 1970.

La Generalitat presentarà batalla als tribunals contra el text que acabi essent aprovat pel Congrés dels Diputats espanyol si s’assimila al projecte que va aprovar divendres passat el consell de ministres. Tot i els recursos judicials, Rigau ha insistit que el govern no aplicarà la llei Wert perquè és impossible d’aplicar a Catalunya. L’estatut fa evident que el model d’escola catalana no ha de segregar els alumnes segons la llengua, un dels preceptes que incorpora la llei Wert. El projecte de LOMQE fins i tot preveu una partida de cinc milions a pagar per la Generalitat per garantir que els alumnes que ho vulguin puguin escolaritzar-se en castellà en una escola privada. La consellera ha dubtat en primer lloc que hi hagi mil alumnes que optin per acollir-se a aquesta opció, tal com defensa el Ministeri d’Educació i, a més, ha posat en dubte les xifres: ‘Voldria dir que el cost d’escolarització és de cinc mil euros per alumne, i això no és així’, ha afirmat tot assegurant que les despeses són molt superiors.

Rigau també ha lamentat que la Generalitat hagi estat l’únic govern que ha posat el crit al cel amb el projecte de LOMQE. La consellera ha criticat l’actitud tant dels governs autonòmics com del PSOE: ‘Em dol que el PSOE centri tota la gran crítica en la religió i, en canvi, no digui què pot representar tot això per a Catalunya amb el tema de la llengua.’

Per últim, Rigau ha valorat les declaracions de la secretària general del PP, Maria Dolores de Cospedal, que afirmava el cap de setmana que les lleis d’educació autonòmiques i les del PSOE estan més preocupades per adoctrinar els alumnes que no pas per garantir una educació de qualitat: ‘La senyora De Cospedal diu que volen que es vertebri la nació i que tothom estigui disposat a defensar el seu país. Això sí que em sembla adoctrinament.’ Rigau ha recordat que el que pretén l’escola catalana és garantir l’aprenentatge de com a mínim dues llengües, català i castellà, i de la realitat i història de Catalunya.

El 12,6% dels centres usen el castellà com a llengua vehicular en alguna matèria

Precisament sobre el tema lingüístic ha exemplificat que quasi el 13% de les escoles públiques i concertades catalanes ja fan servir el castellà com a llengua vehicular en algunes assignatures, tal com preveu la reforma educativa de Wert: ‘Que el castellà no és present a les nostres escoles? I tant que sí. Les nostres escoles i instituts compleixen el que diu la llei i l’estatut; normalment s’empra el català i després s’ensenya el castellà i després l’anglès.’ En concret, la consellera ha explicat que hi ha un 12,66% de centres públics o concertats a Catalunya que també tenen el castellà com a llengua vehicular, compartit amb el català: ‘Per tant, ja és present a les escoles.’ I ha comentat que un 34% dels centres catalans fan algunes assignatures en anglès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any