Llanos de Luna, en l’homenatge als combatents espanyols de l’exèrcit nazi

  • Lliura un diploma a la Hermandad de Combatientes de la División Azul

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.05.2013 - 14:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, va assistir el cap de setmana passat a un acte d’homenatge als combatents espanyols de l’exèrcit nazi, la División Azul. Segons que informa La Directa, Llanos de Luna va lliurar un diploma a la Hermandad de Combatientes de la División Azul, que va participar en un homenatge a la guàrdia civil a la caserna de Sant Andreu de la Barca. ‘En l’acte, una dotzena de nostàlgics de la División Azul van representar la Hermandad vestits de falangistes’, diu la notícia.

A la fotografia que publica la Directa, s’hi veu Llanos de Luna estrenyent la mà a un representant de l’entitat d’ex-combatents i nostàlgics de la División Azul, vestit amb l’uniforme de la Falange Espanyola Tradicionalista de las JONS. Al costat de la delegada del govern espanyol, el batlle de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca (PSC), i Ángel Gozalo Martín, general en cap de la guàrdia civil a Catalunya.

Segons la Directa, entre els assistents, vestits de falangistes, hi havia Carlos Oliva, dirigent de les joventuts de Plataforma per Catalunya (PxC), i Joan Garriga, ex-militant del PP i ara al PxC. A més, el regidor de PxC a Olot, Nacho Mulleras, va penjar una fotografia al seu Facebook on apareixen els assistents i hi va escriure, en espanyol: ‘Visca la Hermandad de la División Azul de Barcelona! Excel·lent, la vostra desfilada de dissabte.’

El pati interior de la caserna va ser l’escenari de l’acte d’homenatge a la guàrdia civil, que es fa per primera vegada a Catalunya.

La delegació del govern espanyol ha confirmat la presència de Llanos de Luna a l’acte, segons Catalunya Informació. Lluny de rectificar, però, s’han limitat a qualificar de ‘coincidència’  que fos Llanos de Luna la responsable de lliurar el diploma al representant de l’associació d’ex-combatents.

Per la seva banda, fonts de la guàrdia civil consultades per l’ACN han defensat que es tracta d’una associació registrada legalment i han argumentat que se’ls hi havia entregat un diploma per motius ‘històrics i culturals’, i no ideològics. També afirmen que en aquell acte es van homenatjar els Antics Aviadors de la República.

CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP exigeixen la destitució de Llanos de Luna

El president del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, ha demanat la dimissió o la destitució immediata de la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna. Al seu parer, cal fer-ho ‘per una qüestió de respecte i consideració a les víctimes de l’holocaust i de la barbàrie nazi’, i també per ‘exemplaritat de les institucions en un estat democràtic’. ‘Són masses les actuacions i declaracions de banalització del nazisme i cal actuar amb contundència i tallar de soca-rel aquestes accions i actituds’, ha dit Turull, que ha opinat que aquesta és la ‘gota que fa vessar el got de la lamentable actuació de Llanos de Luna’.

Alfred Bosch, portaveu d’ERC-Catalunya Sí al congrés espanyol, ha demanat la ‘destitució fulminant’ de Llanos de Luna per aquests fets i ha presentat una sol·licitud de compareixença del ministre de l’Interior. Ha presentat una proposició no de llei que demana la prohibició d’actes en qualsevol espai públic o a càrrec de qualsevol administració que reconegui persones vinculades al nazisme, i critica l’homenatge ‘en unes instal·lacions de titularitat pública, organitzat per un cos policial suposadament democràtic i presidit per la representant directa del govern espanyol a Catalunya’. Ha alertat que els fets encara eren més greus si es tenia en compte ‘l’ús banal del nazisme i del feixisme vist en els darrers dies en boca de dirigents populars o de mitjans de comunicació de l’entorn del PP’, i ha recordat: ‘Mentre tots els estats commemoren la fi del nazisme i el condemnen, actes com el que hem denunciat fan que l’estat espanyol visqui una situació vergonyosament excepcional, sobretot perquè són els membres del govern qui els donen cobertura.’ 

També ICV-EUiA ha demanat la destitució de la delegada del govern espanyol. ‘És inacceptable que faci homenatges a ex-combatents de l’exèrcit de Hitler i que al mateix temps la dirigent del PP, María Dolores de Cospedal, acusi els membres de la PAH de nazis pel fet de reclamar el dret a un habitatge digne i que s’aturin les actituds abusives de les entitats financeres amb els préstecs hipotecaris’, ha dit el diputat Jaume Bosch. ‘Exigirem a la delegada que comparegui urgentment i que, aprofitant la seva compareixença, que de moment s’ha negat a fer, doni explicacions també d’aquesta qüestió.’ Laia Ortiz, diputada d’ICV-EUiA al congrés espanyol, hi presentarà un conjunt de preguntes sobre aquests fets adreçades al ministre d’Interior, Jorge Fernández Díaz.

‘Mentre el Partit Popular es dedica a acusar de “nazis” moviments socials com la PAH o justifica pseudo-documentals fonamentats en la manipulació i la tergiversació com el de Telemadrid, la delegada del govern espanyol a Catalunya participa en homenatges a veterans i nostàlgics de la divisió d’infanteria número 250 que va donar suport a les tropes hitlerianes’, diu la CUP-Alternativa d’Esquerres en un comunicat en què demana la dimissió immediata de Llanos de Luna. I recorda: ‘[Llanos de Luna] s’ha destacat per la seva persecució obsessiva contra l’independentisme català i els ajuntaments que es neguen a col·locar la bandera espanyola a les cases consistorials […] i ha promogut la impugnació dels ajuntaments declarats municipis lliures i sobirans.’ I per això considera que mantenir-la en el càrrec  ‘és un insult al conjunt de la població catalana, així com a les víctimes del nazisme i de la violència franquista que durant quaranta anys va mantenir sotmès aquest poble’.

El PSC també s’ha afegit a la petició de destituir Llanos de Luna, i sobre la presència a l’acte del batlle del seu partit, diu: ‘L’alcalde socialista de Sant Andreu de la Barca, Enric Llorca, era present a l’acte d’homenatge a la guàrdia civil, que té la seva principal caserna a Catalunya en aquest municipi, però ni sabia ni va poder evitar que es produís aquest lamentable fet, la responsabilitat del qual recau exclusivament en la Delegació del Govern a Catalunya.’

El sindicat majoritari de guàrdies civils, contra l’acte

L’acte ha generat tanta indignació que fins i tot el sindicat majoritari de la guàrdia civil, l’Associació Unificada de Guàrdies Civils, l’ha criticat. En un piulet a Twitter, el sindicat ha dit: ‘Els hauria de caure la cara de vergonya als haver promogut aquest acte’. L’associació de guàrdies civils ha demanat també la destitució de tots els comandaments del cos armat que van participar en l’acte d’homenatge als combatents de l’exèrcit nazi. Pel sindicat, aquest acte embruta la imatge que té la població de la guàrdia civil.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any