Breu història de Bocairent

VilaWeb
Redacció
20.05.2013 - 18:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Benvinguts a tots i totes!

El poble de Bocairent us obri el cor de bat a bat, per passar un dia divertit i reinvindicar la nostra llengua, la nostra cultura i les nostres tradicions.

El nostre futur el conformem nosaltres, units en objectius comuns perquè el nostre ESSER de VALENCIANS ocupe el nivell que cal i ens cal.

Ara us convidem a realitzar un breu viatge pel nostre passat fins a la conversió de Bocairent en Vila Real.

La història de Bocairent començà amb els homes de Neandertal (Paleolític Mitjà). Entre les troballes podem citar fragments de sílex, fulles, nuclis, un punxó sobre canya d’os i restes de fauna.

Del Paleolític Superior és el jaciment de la Cova del Vinalopó.

De l’época Neolítica tenim empremtes a la Cova de la Sarsa on a més dels objectes característics d’aquests període, vam trobar un esferoide de pedra emprat com a contrapés d’un pal cavador.    

Bocairent poseeix coves sepulcrals eneolítiques.    

L’Edat del Bronze està caracteritzada per la presència de poblats amb estructura semiurbana: Sant Jaume, l’Alt de la creueta, la Paixarella.    

A Bocairent tenim el lleó ibèric que formava part d’un temple a les rodalies del Vinalopó.    

Testimonis de l’època romana: sigil·lats, monedes i tegulate, inclosa una torre de vigilància propera al pont de ‘Darrere la Vila’, la llegenda de la princesa Mariola. Una versió apunta que el nom de Bocairent prové del nom romà Bucarius.

Al temps dels àrabs sabem que Bocairent era famós per la producció de teixits de lli.   

Cal esmentar Ibn Ruhaim, poeta bocairentí que escrivia en un dialecte mossàrab. L’obra és un plany d’una dona de l’harem.    

Bocairent fou conquerit per les tropes del rei en Jaume en febrer de l’any 1245. Un cavaller anomenat Jaume de Marco va ser l’encarregat de plantar la senyera al castell de Bocairent.    

A la tardor de 1247, Al-azraq es sublevà i s’apoderà del nostre castell. El reconquerí un cavaller català anomenat En Ximen Pérez d’Oris. Llavors es procedí al primer repartiment de les terres. El rei donà Bocairent en senyoriu a Ximen Pérez d’Arenós que atorgà carta pobla a 320 nous pobladors i anomenà alcaide Ximen Pérez d’Oris.

El darrer senyor de Bocairent Jaume d’Artes cedí al rei Alfons V la població, convertint-la en Vila Reial l’any 1416.    

Aquestes línies són una pinzellada d’un fragment històric de Bocairent. Esperem que uns haja agradat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any