Agressió feixista contra l’acte d’homenatge a Estellés a Burjassot

  • Membres del GAV i España 2000 s'han infiltrat a l'ajuntament i han insultat i escridassat el president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.05.2013 - 22:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest vespre la violència feixista ha tornat a fer acte de presència a Burjassot. L’homenatge al poeta Vicent Andrés Estellés al seu poble natal ha estat interromput per un grup de membres del Grup d’Acció Valencianista (GAV) i d’España 2000, que s’havien infiltrat entre els assistents a un acte de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Els agressors s’han esperat sense cridar l’atenció fins que ha estat el torn del president de l’AVL, Ramon Ferrer. Aleshores s’han alçat i l’han insultat i escridassat dient-li ‘fill de puta’ i ‘traïdor’. Els individus han volgut intimidar els assistents i els membres del consistori, entre els quals el batlle Jordi Sebastià, amenaçat des de fa mesos pel feixisme.

L’acte ha quedat interromput temporalment mentre la policia expulsava els agressors de la sala i els identificava a tots. Un dels feixistes ha estat detingut per la seva resistència a abandonar l’espai. Els assistents a l’acte han reaccionat amb serenor i s’han posat a aplaudir fer silenciar els crits dels agressors. Un cop han estat desallotjats, l’acte ha continuat amb normalitat i s’han acabat de llegir els poemes i s’han fet els parlaments que estaven previstos.

L’acte ‘Mural del País Valencià’, un recital basat en els seus poemes i que forma part dels actes de l’Any Estellés, és organitzat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua a diversos municipis que accepten rebre un exemplar de la famosa obra del poeta. En el d’avui, la filla i el gendre d’Estellés han llegit el poema de ‘La rosa de paper’ i moltes entitats locals cíviques, culturals i professionals s’hi han adherit.

El batlle Jordi Sebastià ha explicat els fets a VilaWeb i ha expressat la seva denúncia: ‘És molt trist. És un atac al poble de Burjassot i a la Generalitat, perquè han atacat el president de l’Acadèmia, que té rang de conseller. Totes les forces del feixisme s’estan concentrant a Burjassot perquè és el poble d’Estellés i té un batlle que no s’amaga de les seves idees. I ho està pagant el poble perquè aquesta gent odia la convivència, el respecte i la democràcia.’

Atac també a l’estàtua d’Estellés

L’estàtua de Vicent Andrés Estellés al seu poble natal, Burjassot, ha tornat a ser objecte d’un acte vandàlic, fet que ha despertat força indignació entre veïns i a la xarxa, on molts han criticat l’enèsim atac a l’estàtua del poeta.

I és que ahir l’estàtua va aparèixer coberta de pintura blava, just quan feia un any d’un altre atac en què li havien trencar les ulleres. Però no era pas la primera vegada: en aquests últims tres anys, l’efígie ha patit quatre atemptats, sempre coincidint en les mateixes dates. La darrera vegada, l’ajuntament va sospesar la possibilitat de col·locar l’estàtua en algun espai punt més segur que la plaça Emilio Castelar, però finalment, després d’un temps fora per a reparar-la, la van tornar a col·locar al seu lloc. 

Durant tot el matí d’ahir les brigades de neteja van treballar perquè l’estàtua recuperés l’aspecte original.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any