La Fiscalia investigarà si hi va haver fals testimoni en la comissió d’investigació de l’accident del metro de València

  • El ministeri fiscal ha acceptat la denúncia interposada pels socialistes valencians

VilaWeb
ACN
14.05.2013 - 12:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Fiscalia de València investigarà si es va cometre delicte de fals testimoni en la comissió d’investigació de l’accident del metro de València, on hi va haver 43 morts, l’any 2006. Ho han confirmat fonts del PSPV-PSOE, formació que el 6 de maig va interposar una denúncia reclamant que s’investiguessin els fets després de tenir-ne nous elements, gràcies al programa de televisió ‘Salvados’ de la Sexta. En aquest programa, un dels testimonis a la comissió d’investigació, l’ex-cap de seguretat de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), va assegurar que una assessoria de comunicació havia preparat les respostes dels compareixents.

Els socialistes valencians varen adjuntar-hi l’enregistrament del programa ‘Salvados’ que es va emetre el 28 d’abril, en què alguns dels participants en aquesta comissió reconeixien haver rebut instruccions. A la mateixa denúncia també s’hi va adjuntar l’argumentari rebut pels testimonis i que va ser preparat per una empresa de comunicació a petició de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana, segons els testimonis recollits pel programa. 

El govern diu que hi aportarà documentació

El vice-president del govern, José Ciscar, va anunciar divendres que posaria a disposició de la fiscalia tota la documentació de què disposa l’executiu sobre l’accident, sempre que la fiscalia acceptés la petició d’investigació. També va remarcar que el govern de Fabra vol col·laborar amb la justícia, en un exercici de transparència, però que les causes ja havien estat investigades en comissió parlamentària i en instrucció judicial. 

Set anys de concentracions

L’Associació de Víctimes del metro de València ha exigit des del primer moment que la comissió d’investigació es tornés a obrir. Des de l’any 2006, el dia 3 de cada mes els familiars protesten a la plaça de la Mare de Déu de la ciutat per recordar les víctimes i per reclamar noves diligències. 

Consideren que hi va haver nombroses irregularitats en la comissió parlamentària i que no s’hi van aportar totes les dades. Tots els partits de l’oposició també donen suport a la reobertura d’unes investigacions que van concloure responsabilitzant del descarrilament el conductor del comboi, mort a l’accident, per un excés de velocitat. 

L’associació sosté, basant-se en tot un seguit d’informes, que els sistemes de seguretat havien d’haver frenat el comboi abans d’entrar al revolt on el tren va descarrilar, tot i que pogués circular amb excés de velocitat. 

Igualment, s’ha sabut que una empresa d’assessorament havia preparat els testimoniatges dels compareixents en la comissió d’investigació de les corts en representació de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana. L’oposició sempre ha criticat que en aquesta comissió molts testimonis hi van ser vetats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any