Desenes de milers de manifestants, al carrer contra les retallades i la llei Wert

  • La vaga convocada pels sindicats de l'ensenyament aplega mestres, alumnes i pares

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.05.2013 - 13:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Treballadors, estudiants i famílies han participat avui en la vaga convocada pels sindicats de l’ensenyament a tots els nivells educatiu contra les polítiques d’austeritat i les retallades i contra la reforma educativa que defensa el ministre Wert. El punt central de la vaga, que tingut un seguiment desigual, ha estat la ‘marea groga’ que aquest migdia ha tornat a sortir al carrer a diverses ciutats. 

A Barcelona, 10.000 persones segons la guàrdia urbana, i 100.000 segons els organitzadors, s’han manifestat pel centre de la ciutat. La pancarta que encapçalava la marxa portava el lema, ‘Per la cohesió social. Ni LOMCE ni retallades’, i darrere s’hi ha unit sindicats, federacions d’associacions de pares i mares, i sindicats i associacions d’estudiants, per mostrar la màxima unitat en el sector que ha patit unes retallades del 20% en els últims anys. Tota la marxa s’ha desenvolupat en un ambient festiu i reivindicatiu que només ha tingut un moment de tensió davant del Palau de la Generalitat, on alguns estudiants ha llançat ampolles d’aigua buides i els mossos han tret reforços. A Catalunya, els sindicats han xifrat el seguiment de la vaga en un 55%, mentre que el govern ho ha rebaixat fins al 18,93%. 

A València, uns deu mil estudiants, segons els convocants, han recorregut els principals carrers sota el lema ‘Contra el capitalisme a la universitat, estudiantat en peu de guerra’, en aquesta primera jornada de vaga a tots els nivells educatius. S’han viscut moments de tensió i hi ha hagut un fort desplegament policíac que ha impedit que els manifestants arribessin davant l’edifici de les Corts.  

La Conselleria d’Educació valenciana ha xifrat el seguiment en un 23,14%, mentre que els sindicats l’han elevat fins al 65%. Per STEPV, les dades demostren que la comunitat educativa exigeix una ‘correcció’ d ela política educativa del govern i del consell, i això passa per retirar la llei Wert, recuperar l’acord d’interins del 2009 i posar fi a les retallades. 

FETE-UGT, STEI, FECCOO, COAPA i la Plataforma d’Estudiants han xifrat el seguiment de la vaga a les Illes en un 65%. Una dada que al seu parer demostra que tant els treballadors de l’ensenyament, com les famílies i alumnes defensen un sistema ‘digne, igualitari, cohesionador, integrador i en català’. 

Les retallades del sector públic en general i del sector de l’ensenyament en particular, l’aplicació de la LEC i la reforma educativa presentada pel ministre Wert són els motius que han fet sortir al carrer docents, pares, mares i professionals del sector de l’educació, que palesaran el seu malestar. A la convocatòria, d’àmbit estatal, s’hi han adherit els sindicats UGT, CCOO, USTEC-STES, STEPV, STEI-i, Intersindical-CSC i CGT, i el Marc Unitari de la Comunitat Educativa, que confia que tingui seguiment.

Els salaris s’han abaixat, s’han perdut llocs de feina, s’han allargat els horaris, ha augmentat el nombre d’alumnes per classe, no se substitueixen totalment les baixes –i això ha fet que s’acomiadés personal interí–. Tot plegat ha afectat, segons els sindicats, la qualitat de l’ensenyament, tant en els alumnes com en les condicions de treball dels docents i professionals.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any