Una jutgessa desarma l’argument de l’estat contra els municipis declarats lliures i sobirans

  • Desestima el recurs del govern espanyol contra l'acord per declarar Alcanar territori lliure i sobirà

VilaWeb
Jordi Marsal / ACN
08.05.2013 - 08:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona ha desetimat el recurs de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona contra l’acord del ple de l’Ajuntament d’Alcanar (Montsià) que declarava el municipi territori català lliure i sobirà i demanava un referèndum sobre la independència de Catalunya. Segons la interlocutòria, al qual ha tingut accés l’ACN, els acords no són impugnables perquè suposen ‘una manifestació del dret de petició’ i en cap cas no impliquen obligacions o conseqüències jurídiques concretes.

El batlle d’Alcanar, Alfons Montserrat (ERC), ha celebrat la resolució i ha retret a l’estat que es dediqui a presentar aquest tipus de recursos en el moment de crisi actual.

A diferència d’altres mocions en què tampoc s’ha admès el recurs, com el cas d’Amposta, on la declaració de territori català lliure figurava en el preàmbul i l’advocat de l’Estat va superar el termini estipulat per presentar-lo, el ple d’Alcanar del 6 de novembre passat sí que va incloure aquesta afirmació en l’articulat.

Però malgrat això, la jutgessa entén que aquestes declaracions -així com el fet que el Parlament voti la declaració de sobirania de Catalunya i convoqui un referèndum per la independència, a més d’iniciar un procés de transició cap a l’estat propi i donar suport a l’Assemblea Nacional Catalana- no tenen efectes jurídics vinculats més enllà de suposar una declaració d’intencions.

“No porten associades per elles mateixes cap efecte jurídic i administratiu concret que creï deures, obligacions o càrregues, ni incideixen directament en l’esfera dels seus destinataris amb conseqüències concretes, ni suposen tampoc una disposició de caràcter general, no essent per això fiscalitzables des del punt de vista estricte del dret administratiu”, argumenta l’auto judicial per tombar l’admissió del recurs que l’advocat de l’Estat presenta en nom de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona.

Montserrat ha celebrat el contingut de la resolució i s’ha declarat “molt satisfet” per la inadmissibilitat del contenciós estatal. Sosté que la moció aprovada “té un valor enunciatiu, de declaració de principis”. “Tothom la fem sent conscients que no té efectes jurídics”, apunta.

Més enllà d’això, però, l’alcalde canareu ha retret al govern espanyol, que no anteposi la resolució de la crisi econòmica -amb un “rècord mundial d’aturats”- a la presentació de contenciosos “que ni tan sols són admesos”. “Quan ens diuen que hem de posposar la consulta per la crisi seria bo que s’ho apliquin i abans de presentar contenciosos alegrement que mirin d’esmerçar esforços perquè el país no tingui aquest nivell d’atur ni vagi a la deriva”, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any