Denúncia a Brussel·les contra el reportatge de Telemadrid

  • Eurodiputats catalans han demanat al Consell i la Comissió que es posicioni · El vídeo comparava Mas amb Hitler i Stalin

VilaWeb
Redacció
07.05.2013 - 15:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els eurodiputats Ramon Tremosa (CiU), Salvador Sedó (CiU), Raül Romeva (ICV) i Ana Miranda (BNG, en representació d’ERC) han denunciat aquest dimarts a Brussel·les el reportatge de Telemadrid que comparava el president de la Generalitat, Artur Mas, amb Hitler i Stalin. Els europarlamentaris han preguntat a la Comissió i el Consell la seva opinió sobre el vídeo, argüint que podria vulnerar la normativa europea. En concret, CiU, ERC i ICV consideren que el documental de Telemadrid va en contra de la directiva europea 2007/65/CE i en contra de la decisió del Consell 2008/913/JHA, totes dues referents a la lluita contra documents que promoguin l’odi per raons de raça, religió, sexe o nacionalitat.

En les seves preguntes parlamentàries, els eurodiputats expliquen que el vídeo de Telemadrid al programa ‘Zoom’ equiparava el catalanisme ‘amb el nazisme i l’estalinisme’, assegurant que ‘tots tres pervertien la llengua per imposar ideologies totalitàries’. Els eurodiputats lamenten que els polítics catalans i bascos ‘democràticament escollits, són acusats de manipular la llengua i es presenten sense titubejos al costat d’imatges d’Stalin i Hitler’. 


Tremosa, Sedó, Romeva i Miranda recorden a la Comissió que la directiva 2007/65/CE sobre serveis audiovisuals preveu que ‘les autoritats a cada país de la UE han de garantir que els serveis audiovisuals no contenen incitaments a l’odi basats en la raça, el sexe, la religió o la nacionalitat’. La directiva es refereix específicament, per exemple, ‘a canals que donen suport a la violència contra individus o grups com a solució a conflictes socials o polítics’. 

La directiva europea, en el seu article 6, estipula que els estats membres ‘han de garantir amb les mesures apropiades que els serveis de mitjans audiovisuals oferts per proveïdors sota la seva jurisdicció no contenen cap incitament a l’odi basat en la raça, sexe, religió o nacionalitat’.

Per això, els eurodiputats pregunten a la Comissió Europea si, basant-se en el documental de Telemadrid, si el vídeo de la cadena autonòmica madrilenya compleix amb la directiva. 

Així mateix, en la pregunta dirigida al Consell Europeu, els eurodiputats catalans recorden que aquesta institució europea va decidir el 2008 combatre formes de racisme i xenofòbia, estipulant, en la seva decisió 2008/913/JHA, que es rebutjarien les incitacions ‘públiques a la violència o l’odi contra un grup de persones o un membre d’un grup definit per referències a la raça, el color, la religió, o l’origen nacional o ètnic.’ Com en el cas de la CE, els eurodiputats demanen al Consell si creu que el documental de Telemadrid compleix la normativa.

 

Més informació: La comunitat jueva de Catalunya, contra l’ús banalitzador del nazisme

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any