Setmana de Poesia de Barcelona, un altre estil

  • El tinent batlle Jaume Ciurana ha encomanat el certament al crític Sam Abrams i al poeta Ernest Farrés, que ahir van presentar la programació

VilaWeb
Montserrat Serra
03.05.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El tinent batlle de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, ha fet un canvi de direcció de la Setmana de Poesia de la ciutat, que tindrà lloc del 8 al 14 de maig. Aquests dos darrers anys, Eduard Escoffet i Martí Sales havien renovat el certamen literari elevant-lo a festival, internacionalitzant-lo, ampliant-ne els espais, aconseguint un públic més nombrós i més jove (vegeu l’article de balanç d’Escoffet). Així i tot, enguany Ciurana ha confiat el projecte a una nova direcció: el crític literari Sam Abrams i el poeta Ernest Farrés. Ahir van presentar el programa, variat i interessant (però sense voluntat de continuïtat amb el projecte anterior), que han resumit en sis punts.

Primer

‘La poesia catalana avui’. Amb aquest títol, Abrams i Farrés han aplegat un seguit de propostes que demostren que la poesia catalana avui és viva, diversa i intergeneracional. Per això proposen una activitat diumenge 12 de maig al pati de l’Institut d’Estudis Catalans, de 18.00 a 21.00: quatre recitals consecutius, i cadascun amb quatre poetes de generacions diferents. Hi haurà veterans com ara Màrius Sampere, Montserrat Abelló i Francesc Garriga, juntament amb joves com Isabel Garcia Canet, Josep Porcar, Andreu Gomila o Eva Baltasar.

Es farà un recital de poetes andorrans: Teresa Colom, Ester Fenoll i Manel Gibert (dijous 9 de maig, a les 20.30 a la placeta de Ramon Amadeu). I un aplec de quatre poetes catalans que viuen a l’estranger: Melcior Mateu, Xavier Farré, Iban L. Llop i Joan-Elies Adell (divendres 10 de maig, a les 19.00, a la biblioteca Jaume Fuster).

Més: ‘Amb la lluna per estendard’ aplegarà quinze poetesses que han participat en les deu edicions de la Taula de Poetes que organitza el centre Dona i Literatura de la UB. Amb: Montserrat Abelló, Anna Aguilar-Amat, Anna Ballbona, Mireia Calafell, Josefa Contijoch, Maria Josep Escrivà, Gemma Gorga, Àngels Gregori, Maria Rosa Font, Blanca Llum Vidal, Sònia Moya, Vinyet Panyella, Susanna Rafart, Cèlia Sànchez-Mústich, Ester Xargay i Júlia Zabala. Serà a l’Auditori de la Fundació Antoni Tàpies, dijous 9 de maig a les 19.00.

En aquest apartat, els organitzadors també hi inclouen el recital de poemes de nova fornada de Pau Riba a l’Heliogàbal, ‘Tem a rimo’, divendres 10 de maig a les 22.00; i  ‘Poemes llargs’, un recital amb fragments de poemes llargs d’Enric Casasses, Jordi Cervera, Antoni Clapés, Jordi Julià i Josep Pedrals. Al Verger del Museu Frederic Marès a les 21.30.

Segon

‘La poesia i les altres arts’. Es proposa la sèrie ‘Poesia als museus’, amb ‘Els poetes de Pablo Picasso’: Jèssica Jaques i Susanna Rafart; ‘Els poetes d’Antoni Tàpies’, amb Antoni Llena i Jordi Carrió; ‘Poemes, pianos i taques’ al MACBA, amb Silvie Rothkovic i Albert Forns; i ‘Santiago Rusiñol i d’altres pintors’ al MNAC, amb Sam Abrams i Vinyet Panyella. Tots, diumenge 12 de maig a les 12.00.

També hi haurà un homenatge a la ‘bailadora’ Carmen Amaya, ara que fa cinquanta anys de la seva mort, amb la participació de Blanca Llum Vidal, Víctor Nubla, Enric Casasses, David Castillo, Núria Martínez-Vernis i Flamenco Barcelona. Divendres 10 de maig, a les 21.00 a la plaça del Raspall.

Es vincularà la poesia amb la dansa contemporània mitjançant l’espectacle del coreògraf Andrés Corchero, amb Horacio Curti i Chiko Tanaka, ‘Ukigumo’ (diumenge 12 de maig a les 19.00 a la capella del MACBA). I la relació de la poesia amb el teatre anirà a càrrec d’Imma Colomer, que ha ideat l’espectacle ‘La paraula a la boca, evoca’, on es diran poemes de tots els poetes centenaris d’enguany (a la Pedrera, dilluns 13 de maig a les 19.00). I un altre poeta centenari, Bartomeu Rosselló-Pòrcel serà cantat i recordat en el concert que farà Maria del Mar Bonet el dissabte 11 de maig a les 22.00 a l’avinguda de la Catedral.

Tercer

‘Poesia, estat de la qüestió’. Serà una jornada sencera, dissabte 11 de maig, a l’Ateneu Barcelonès. Hi participaran editors, traductors i crítics literaris, a més de blocaires que fan present la poesia a la xarxa. A banda aquesta jornada, hi haurà dos actes de reflexió més: dijous 9 de maig l’editor de Proa, Josep Lluch, parlarà de com s’edita un llibre de poesia, al Palau de la Virreina; i la UB acollirà la XIX jornada de poesia i mestissatge, enguany dedicada a la relació entre la poesia i el món audiovisual.

Quart

‘Homenatges’. Al llarg de tot el programa s’han dedicat recitals i actes en homenatge als poetes que enguany celebren el centenari del naixement. Especialment Salvador Espriu, però també alguns altres, entre els quals destaquem l’homenatge a Joan Raspall, que es farà al Turó Park, dissabte 11 de maig a les 11.30, amb formacions que han posat música als seus poemes. També Joan Teixidor serà recordat en diversos actes, com el memorial titulat ‘La pèrdua’, amb Margarita Ballester, Carles Camps Mundó, Jordi Cornudella, Joan Margarit i Txema Martínez Inglés.

A Salvador Espriu, també li serà dedicat un memorial, com a acte inaugural de la Setmana de Poesia de Barcelona (després dels Jocs Florals), a càrrec de quatre espriuans: Joan Margarit, Miquel de Palol, Marta Pessarrodona, Enric Sòria, Vicenç Villatoro i Xavier Bru de Sala. Al Verger del Museu Marès, dimecres 8 de maig, a les 21.30. L’especialista Rosa Delors farà la conferència-recital ‘Llegir Salvador Espriu, avui’ (dijous 9 de maig a les 18.00 a la Virreina).

Cinquè

‘Jocs Florals’. Juntament amb la programació, ahir es va fer públic el nom de la guanyadora dels Jocs Florals d’enguany, Àngels Gregori, amb el llibre ‘Quan érem divendres’, que publicarà l’editorial Meteora. Fins ara se n’encarregava Edicions 62. Segons Abrams, amb aquest canvi es vol destacar un dels fenòmens de l’edició en llengua catalana avui, la proliferació de petites editorials. L’any vinent publicarà el llibre guanyador Labreu, i l’altre serà Proa.

Enguany, s’ha convocat també un premi extraordinari Salvador Espriu (ja es va fer fa uns quants anys, amb motiu de l’Any Verdaguer). Aquest premi l’ha guanyat el poema inèdit ‘Hi ha feres d’altre temps, a hores d’ara increïbles’ de Carles Miralles.

Els Jocs Florals obriran la Setmana de Poesia al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, el dimecres 8 de maig a les 19.00.

Sisè

I el XXIX Festival Internacional de Poesia de Barcelona clourà la Setmana de Poesia de Barcelona. Enguany el Palau de la Música no acollirà tants poetes dalt l’escenari. De deu es passarà a sis. Seran: Francesc Parcerisas i Carles Miralles, el mexicà Fabio Morábito, el xinès Bei Dao, l’alemany Hans Magnus Enzensberger i la nord-americana Jorie Graham.

La programació de la Setmana de la Poesia té un pressupost de 238.000 euros, un 8% menys que l’any passat. Jaume Ciurana ha explicat que al cicle literari que s’esdevé en el curs de l’any –i que conté la BCNegra al febrer, Món Llibre i Sant Jordi a l’abril, i la Setmana de la Poesia al maig– s’hi afegirà un nou certamen, a la tardor, que serà la Setmana de la Novel·la Històrica, que es farà al nou espai cultural del Born.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any