Mas-Colell sospesa de prorrogar el pressupost tot l’any

  • Calcula que amb el 2,1% de dèficit la retallada pot arribar a 1.500 milions segons els ingressos

VilaWeb
ACN
02.05.2013 - 12:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els càlculs del departament d’Economia apunten que amb un límit de dèficit del 2,1% del PIB per al 2013 encara s’hauria de fer una retallada d’uns 1.500 milions d’euros. Així ho ha explicat el conseller Andreu Mas-Colell en una entrevista a Catalunya Ràdio. Segons el conseller, el president Artur Mas va parlar d’un ajust de 300 o 400 milions perquè la xifra podria variar en funció dels ingressos que es puguin obtenir. En aquest sentit, ha avisat que de cara al 2014, Catalunya ‘no podrà reduir més despesa’ i que l’única via possible era la recaptació de més impostos per part de la Generalitat.

Així, Mas-Colell ha matisat avui les dades que el president de la Generalitat va donar per xifrar el volum de l’ajust que hauria de fer Catalunya si s’aconseguís un objectiu de dèficit del 2,1% del PIB. El conseller d’Economia ha dit que parlar de ‘tres-cents o quatre-cents milions’ responia a ‘una estimació del president per si tot anés bé’. ‘El punt de partida del repte per l’any vinent, fins i tot amb un 2,1% de dèficit, continuaria essent d’uns 1.500 milions; però un pot preveure que trobarem mesures d’ingressos i que al final potser serà menor que això’, ha considerat el conseller, i ha afegit que la xifra de Mas era una ‘estimació feta valorant tot el que es podrà fer’ si els plans del govern surten com l’executiu voldria. 

Amb tot, ja ha avançat que en les previsions del seu departament es contemplava que ‘en aquest 2013 encara haurà d’haver-hi contracció de despesa’, es faci el que es faci. Tot i això, considera que som al final d’una etapa i que el 2014 no es podrà continuar ajustant despesa. ‘L’únic ajust possible pel 2014 és per la via dels ingressos i per la via d’una major participació de Catalunya en els impostos que es recapten a Catalunya’, i ha descartat que el govern impulsi un nou augment d’impostos pels catalans.

D’aquestes xifres n’ha volgut parlar el conseller però sense deixar de remarcar que ara per ara ‘el ministeri no ha fixat quin és l’objectiu de dèficit per Catalunya’ i que només s’ha explicat ‘que la xifra global de les autonomies hauria de ser de l’1,2%’. ‘Crec que és bon procediment no donar per fet el que encara no és un fet. En els processos de negociació és més mala pràctica suposar ja que el que pot passar ja ha passat’, ha dit, i ha admès que hi hava ‘negociacions i contactes permanents’ amb l’estat per aquesta qüestió. 

L’estat vol que les comunitats ‘es barallin al circ’

El conseller s’ha mostrat també visiblement molest amb la manera com el govern espanyol gestiona la negociació del dèficit. Per Mas-Colell, el ministeri d’Hisenda hauria d’anunciar i fixar el dèficit per a cada comunitat autònoma ‘i dir que tot això sumat és un 1,2%’. En canvi, el que fa l’estat ara mateix, diu, és enviar les autonomies ‘a barallar-se al circ’ per veure qui pot rascar la xifra que vol pel seu territori. ‘Certament, la metodologia que s’ha emprat per fixar els objectius de dèficit de les autonomies no sembla que pugui portar fàcilment a distribucions asimètriques.’. 

De la negociació, però, considera que és ‘molt improbable’ que surti una xifra de l’1,2% d’objectiu de dèficit per Catalunya. I és per això que ha dit que el govern continuaria treballant a fons per a una flexibilització major del topall. 

El pressupost i la pròrroga 

Segons el conseller d’Economia, ‘no hi ha data límit’ perquè el govern presenti el pressupost per a aquest 2013. I és que l’executiu creu que no es poden presentar uns comptes ‘sense saber la xifra de dèficit exacta’. ‘És una frivolitat pretendre que puguem fer pressupost sense saber aquesta xifra. S’està fent política de molt baixa volada, perquè alguns dels que més ens pressionen dient que volen que presentem uns pressupostos, ho volen per dir al dia següent que aquests pressupostos són impresentables’, ha dit Mas-Colell replicant a partits com PSC, PP o Ciutadans. D’una altra banda, el conseller ha admès que acabar el 2013 amb el pressupost prorrogat era ‘una possibilitat’, però ha advertit que aquesta no era ‘la via fàcil’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any