Però es veurà TV3 al País Valencià?

  • Preguntes i respostes sobre l’acord de reciprocitat i les ombres evidents que presenta

VilaWeb
Redacció
30.04.2013 - 15:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Què diu l’acord?
L’acord expressa la voluntat de tots dos governs que les emissions televisives respectives es vegin en l’altre territori. L’acord ha de permetre que TV3, 3/24, Super3, 33, Esport 3, TV3HD, TV3CAT s’emetin al País Valencià, i que Canal Nou, Canal Nou HD, Canal Nou Dos, Canal Nou 24 i Canal Nou Internacional es vegin a Catalunya. Des d’aquest punt de vista és un gran pas endavant, un acord polític important i un canvi d’actitud tangible del PP valencià.

Això vol dir que aviat veurem Canal 9 al Principat i TV3 al País Valencià?
Sembla que no. Canal 9 s’ha vist al Principat durant anys fins que la Generalitat Valenciana va deixar d’enviar el senyal. Només cal, doncs, que tornin a enviar-lo. Però la situació al País Valencià és molt més complexa.

Al País Valencià el senyal dels canals de TVC arribava a través de la xarxa de repetidors d’Acció Cultural del País Valencià. Xarxa que, com és sabut, va ser clausurada fa més de dos anys per culpa de la pressió judicial exercida per la Generalitat Valenciana. Perquè es tornin a veure, doncs, caldrà habilitar uns nous canals, ara dependents directament de la Generalitat Valenciana. Mentre aquests canals no s’habilitin ni TV3 ni els altres canals no es veuran.

La Generalitat Valenciana té canals dels quals pugui disposar ja per a emetre TV3?
Actualment la Generalitat Valenciana gestiona dos múltiplexs autonòmics. Pel múltiplex 1 emeten Canal Nou, Canal Nou 2, Canal Nou 24, Ehs.Tv (un canal de televenda) i TV Mediterráneo (que pertanyia a Popular TV). Pel múltiplex 2 emeten Canal Nou HD i dupliquen Canal Nou, Canal Nou 2 i Canal Nou 24.

Per tan,t hi ha tres canals que emeten doblats. La Generalitat Valenciana podria usar aquests canals per a facilitar immediatament l’emissió de TV3, però no sembla que ho vulgui fer. En canvi, reclama un tercer múltiplex, com el que té Catalunya, que ha de ser concedit pel govern espanyol. És una reclamació de fa anys que ni el govern del PSOE ni el del PP no han acceptat mai.

Això vol dir que TV3 no es veurà en un futur immediat al País Valencià?
Si la Generalitat Valenciana no vol cedir un dels canals doblats que usa per a Canal 9 i posa com a condició el tercer múltiplex, és evident que TV3 no es veurà al País Valencià fins que el govern espanyol no l’autoritzi, cosa que sembla extraordinàriament difícil. A la pràctica deixa sense efecte l’acord de reciprocitat signat entre tots dos governs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any