Clam a Barcelona contra les retallades als serveis públics

  • Tot i el mal temps, milers de professors, metges i funcionaris s'han manifestat unitàriament per reclamar al govern que aturi un 'pressupost antisocial'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.04.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sindicats, plataformes i moviments socials de Catalunya s’han manifestat avui a Barcelona, tot i el mal temps, en favor del sector públic i en contra de les retallades i les privatitzacions, amb el lema ‘Aturem els pressupostos antisocials. Junts podem!’ Els convocants eren el Marc Unitari de la Comunitat Educativa, la Plataforma pel Dret de la Salut, la Plataforma Sindical Unitària de la Funció Pública, la Plataforma Prou Retallades, la Plataforma en Defensa de la Universitat Pública i el Fòrum Social del Baix Llobregat, amb el suport dels moviments veïnals.

La manifestació ha començat a les 11.30 d’uns quants indrets de la ciutat: la columna d’educació ha sortit del passeig de Gràcia-Aragó; la de sanitat, de Balmes-Gran Via (ICS); la de funció pública, de la Rambla de Catalunya-Diputació (Departament d’Economia); la d’universitats, de la plaça de la Universitat, i el Fòrum Social del Baix Llobregat, de Balmes-Ronda Universitat.

Totes han convergit una hora després al passeig de Gràcia en una manifestació encapçalada per una filera de dones amb la pancarta unitària, que ha avançat fins a arribar al Parc de la Ciutadella. Hi han participat milers de persones, tot i la pluja intermitent que ha caigut a la ciutat.

Els convocants critiquen que els pressupostos de la Generalitat es basen únicament en la reducció del dèficit i se centren en la discussió sobre l’abast d’una nova onada de retallades en la despesa social, que segons aquestes organitzacions no són l’única alternativa.

Argumenten que les necessitats socials no es poden sotmetre a les pretensions dels bancs i els ‘lobbies’ empresarials que han causat la crisi, i fan una crida als ciutadans perquè omplin els carrers de Barcelona per a mostrar el rebuig a la política d’austeritat dels governs català, espanyol i europeu. ‘El país ha estat sacsejat pels efectes d’una crisi devastadora i unes polítiques d’austeritat (gestades a Brussel·les i a Madrid, però també a la plaça de Sant Jaume) que han espatllat els fonaments del model social’, es diu al manifest llegit a la manifestació.

Campanya contínua de mobilitzacions

Les assemblees dels diferents àmbits laborals i sectors dels serveis públics que van començar a caminar juntes el 23 de febrer per denunciar les retallades, els acomiadaments i les privatitzacions, proposen continuar la lluita més enllà de la manifestació d’avui. Per això han convocat una assemblea de coordinació el 2 de maig a l’Ateneu Rebel del Poble-sec. El 14 de maig a les 19.00 a la plaça Catalunya de Barcelona faran la presentació de la campanya ‘Aturem els pressupostos al Parlament’. I l’1 de juny es viurà una segona manifestació amb un marcat caràcter de desobediència al govern català i a les institucions europees: ‘No paguem el seu deute. Que es foti la troika! Fem-los fora. Juntes podem.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any