Notícies

Divendres  26.04.2013  06:00

Les grans empreses de roba, en el punt de mira després del desastre de Bangladeix

Algunes fàbriques de l'edifici esfondrat subministraven productes a Mango, Primark i Benetton, segons Reuters · Ja hi ha més de dos-cents morts

Men?ame
 

L'esfondrament d'un edifici a Dacca, capital de Bangladeix, ha posat en el punt de mira les grans empreses de roba, que aprofiten les baixes despeses de producció per la precarietat de les condicions laborals en la indústria tèxtil del país. Aquesta despesa reduïda ha atret cada vegada més l'interès d'empreses nord-americanes i europees.

Dimecres es van morir més de dos-cents treballadors, la majoria dones, i més d'un miler van resultar ferits arran de l'incendi i l'esfondrament d'un edifici de vuit plantes on hi havia fàbriques tèxtils destinades al mercat occidental i un centre comercial. La xifra de morts pot créixer perquè encara hi ha molta gent atrapada entre la runa.

Dues de les fàbriques tèxtils de l'edifici, New Wave Style i New Wave Bottom, subministraven productes barats a companyies com ara la catalana Mango, la britànica Primark i la italiana Benetton, segons Reuters. Mango i Benetton han negat que els seus proveïdors de Bangladeix tinguessin relació amb l'accident, però entre les runes de l'edifici Reuters hi ha trobat ordres de compra amb els noms d'aquestes empreses.

A més, s'ha sabut que les autoritats havien recomanat als amos de l'edifici que el tanquessin per evitar que hi entressin els treballadors, atès que dimarts s'hi havien trobat esquerdes. 'No volíem entrar-hi, però els caps ens hi van obligar', diu un dels treballadors ferits, Nurul Islam, en declaracions a Bdnews24.

El mes de novembre passat, un desastre similar en un suburbi industrial de Dacca, on es fabricaven peces per a establiments europeus com El Corte Inglés o C&A, va causar un centenar de morts.